Nå du skal bygge en skogsvei regnes du som byggherre på prosjektet. Med det får du et ansvar med å bidra til å ivareta sikkerhet, helse og arbeidsmiljø for de som jobber på prosjektet ditt. Her finner du artikler og materiell som kan hjelpe deg med å forstå din rolle og utøve den.
Byggherre ved skogsveibygging – et digitalt kurs om byggherreforskriften
Det er utviklet et kurs som skal hjelpe deg å forstå hva byggherreforskriften går ut på. Vi tar utgangspunkt i et skogsveiprosjekt som eksempel i kurset. Kurset tar ca. 2 timer å gjennomføre.
Byggherreansvaret – ei kort sjekkliste
Som byggherre har du en rekke plikter. Her er det en sjekkliste som skal hjelpe deg å huske dem.
Byggherreforskrifta – involverte, definisjoner og tilstedeværelse
I et bygge- og anleggsprosjekt som ved skogsveibygging vil det ofte være mange aktører inne, og aktørene har forskjellige roller og plikter i henhold til byggherreforskriften. Her får du en enkel oversikt.
SHA-plan (mal)
Byggherres viktigste verktøy for å ivareta sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA). Denne planen er nøkkelen til å innfri byggherreforskriftens bestemmelser, men også for å sikre et prosjekt med fornøyde aktører og et lønnsomt prosjekt. Her finner du en mal som kan brukes i ditt skogsveiprosjekt.
Eksempler her på vanlige risikoforhold ved bygging av landbruksvei
I forbindelse med planlegging og prosjektering skal risiko fjernes. Der dette ikke er mulig vil det være igjen noe risiko som skal reduseres. Denne restrisikoen skal dokumenteres og spesifikke tiltak for å ivareta liv og helse skal komme frem i SHA-planen. Her er ei liste med risikoelementer som kan dukke opp i et skogsveiprosjekt og som må inn SHA-planen om risikoen ikke kan elimineres.
Forebyggende tiltak – byggherre skal stille krav til entreprenør for å ivareta SHA
Aktørene (entreprenører og arbeidsgivere) som bygger skogsveien har en rekke krav på seg for å ivareta sine arbeidende og forholdene på arbeidsplassen. Byggherre har et medansvar for å sikre forholdende på prosjektet sitt. I denne artikkelen går vi igjennom innholdet i kravpunktene fra forskriften og kommenterer dem med utgangspunkt i et skogsveiprosjekt som eksempel.
Koordinering på bygge- og anleggsplassen
Der det er flere aktører inne i et av prosjektets ulike faser kreves det koordinering for å sikre sikkerhet, helse og arbeidsmiljø gjennom god dialog og samhandling. Byggherre kan være koordinator for eget prosjekt eller sette bort oppgaven til andre. Her er en artikkel om rollen koordinator.
Skogbrukets veiplanleggere og deres rolle etter byggherreforskriften
Prosjekterende aktører er de som detaljplanlegger skogsveien/brua. Prosjekterende vil gjennom sine valg av løsninger ha enorm innvirkning på sikkerhet, helse og arbeidsmiljø for aktørene som senere skal bygge veien. Derfor skal prosjekterende etter byggherreforskriften dokumentere sine valg, konkretisere risiko som ikke lar seg fjerne og komme med forslag til tiltak for å redusere risiko. Les mer om rollen som prosjekterende i denne artikkelen som fokuserer på skogbrukets veiplanlegger som eksempel.
Oversiktsliste over arbeidende på bygge- og anleggsplassen
Det skal føres daglige oversiktslister over personene som skal befinne seg på bygge- og anleggsplassen. Dette skal gjøres elektronisk og lista skal lagres 6 måneder etter at prosjektet er ferdig. Her finner du et skjema du kan benytte i ditt skogsveiprosjekt.
HMS-kort: Det stilles krav om HMS-kort på bygge- og anleggsplassen. Det er arbeidsgivers ansvar å skaffe dette til sine arbeidstakere. Byggherre, koordinator og verneombud kan kontrollere de arbeidenes HMS-kort. Skal byggherre gjennom sitt foretak bidra med å bygge veien er det lurt å bestille egne HMS-kort.
Sikker Jobb Analyse (SJA) – informasjon
Sikkerjobbanalyse er et begrep som ofte blir nevnt i forbindelse med bygge- og anleggsprosjekter. Dette er en jobbanalyse som skal bidra til å ivareta liv og helse i utførelsesfasen. SJA hører innunder arbeidsgivers (entreprenørs) helse, miljø og sikkerhetsarbeid (HMS) og skal skilles fra sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA) som byggherre skal sørge for. Les mer om SJA i denne artikkelen.
Byggherreforskriften – finansiering av arbeidet
Arbeid med å følge opp bestemmelsene i byggherreforskriften kan finansieres på flere måter. Du finner en oversikt i denne artikkelen.
-
Martin Bråthen
Martin er prosjektleder, og arbeider nesten utelukkende med faget skogsveier. Krav og formaliteter, organisering, veivedlikehold, økonomi, veiplanlegging og sikkerhet er noen felter Martin behersker godt. Martin holder også tak i det administrative rundt kursene som omhandler skogsveier.
-
Even Hoffart
Even er prosjektleder, og jobber mest med skogsveier og naturfare. Even har ansvaret for å følge opp landets profesjonelle veiplanleggere og er selv veiplanlegger for Glommen-Mjøsen Skog. Even ønsker å jobbe med prosjekter som resulterer i gode praktiske løsninger for veiplanleggere, skogbruksledere og entreprenører.