Organisering av veilag

Eiere av et felles veian­legg regnes auto­ma­tisk som et veilag med ansvar for veiens tilstand og stan­dard. En orga­ni­se­ring medfører en rekke fordeler, den viktigste er kanskje forma­li­serte forhold i veilaget.  

Organisering av private skogsbilveier

Skogkurs veileder – 18 sider

Veilederen er i stor grad en sammen­stil­ling av fakta­opp­lys­ninger som skal bidra til å orga­ni­sere veilag for å sikre verdiene som skog­s­veiene representerer.

Innholdet kommer  blant annet fra Jordskifteretten, Skogeierforbundet, Samvirkesenteret og Brønnøysundregistrene, og omhandler veier der skog­in­ter­es­sene er hovedformålet.

Kostnadsfordeling i et veilag

Artikkel

At veilaget har avtalt og vedtatt en forde­ling av eierskap/andeler i veien må være en forut­set­ning for at veilaget skal regist­rere seg som en orga­ni­sa­sjon. For veilag som ikke har orga­ni­sert i brønn­øy­sund­re­gis­teret anbe­fales det på det ster­keste å ha under­skrevne avtaler som sier noe om hvor mye den enkelte i veilaget skal bidra med. 

karrikaturtegning av 4 menn som står på en vei og diskuterer tall og prosenter.

Verktøy til organsiering

Artikkel

Organisering av veilag og lage en kost­nads­for­de­ling oppleves ofte tidkre­vende. Vi har samlet en rekke hjelpemidler.

Verktøykasse med diverse verktøy. Illustrasjon.
  • Martin Bråthen

    Martin er prosjekt­leder, og arbeider nesten uteluk­kende med faget skog­s­veier. Krav og forma­li­teter, orga­ni­se­ring, veivedli­ke­hold, økonomi, veiplan­leg­ging og sikkerhet er noen felter Martin behersker godt. Martin holder også tak i det admi­ni­stra­tive rundt kursene som omhandler skog­s­veier. 

  • Even Hoffart

    Even er prosjekt­leder, og jobber mest med skog­s­veier og natur­fare. Even har ansvaret for å følge opp landets profe­sjonelle veiplan­leg­gere og er selv veiplan­legger for Glommen-Mjøsen Skog. Even ønsker å jobbe med prosjekter som resul­terer i gode prak­tiske løsninger for veiplan­leg­gere, skog­bruks­le­dere og entre­pre­nører.