Veiplanlegging

Ved godkjen­ning av nybyg­ging eller ombyg­ging av land­bruks­veier kan kommunen sette vilkår om plan­leg­ger­kom­pe­tanse, linje­fø­ring, teknisk utfor­ming, vedli­ke­hold og miljø­messig tilpas­ning av veien, samt vilkår som begrenser moto­ri­sert ferdsel på veien jf. Landbruksveiforskriftens § 3 – 3. Skogkurs har med bakgrunn i real­kom­pe­tanse og gjen­nom­ført kurs, godkjent 40 veiplan­leg­gere i landbruket. 

Generelt om veiplanlegging

Artikkel

Landbruksveier skal omsøkes og godkjennes før bygging og ombyg­ging. Myndighetene har i denne forbin­delse anled­ning til å sette krav om plan­leg­gings­kom­pe­tanse. God plan­leg­ging og gjen­nom­fø­ring av nybygg og ombyg­ging er nøkkelen til gode veiløs­ninger som hele skog­bruket er avhengig av for å kunne sikre indu­strien råstoff, og holde skog­sma­skin-entre­pre­nører og trans­por­tører i akti­vitet hele året. En veiplan­legger må evne å tenke helhetlig for å møte fram­tidas drifts­tek­nikk og tømmertransport-logistikk. 

Mann som såt på en gjenngrodd vei. Han har en GPS mottaker på en stang og gjør innmålinger. Foto. nger

Veiplanleggeren

Artikkel

Veiplanleggeren vi omtaler i skog­bruket er en person med spiss­kom­pe­tanse innenfor fagfeltet land­bruks­veier. Det er i dag ca. 40 veiplan­leg­gere med godkjent plan­leg­ger­kom­pe­tanse. Ikke alle har veiplan­leg­ging som sitt daglige virke, men innehar kompe­tansen. Det ønskes at disse fagper­sonene benyttes til plan­leg­ging og utar­bei­delse av bygge­plan for å sikre kvalitet i plan­leg­gings- og oppføl­gings­fasen for landbruksveier. 

  • Even Hoffart

    Even er prosjekt­leder, og jobber mest med skog­s­veier og natur­fare. Even har ansvaret for å følge opp landets profe­sjonelle veiplan­leg­gere og er selv veiplan­legger for Glommen-Mjøsen Skog. Even ønsker å jobbe med prosjekter som resul­terer i gode prak­tiske løsninger for veiplan­leg­gere, skog­bruks­le­dere og entre­pre­nører.  

  • Steinar Lyshaug

    Steinar er senior prosjekt­leder, og har fagansvaret for infra­struktur. Steinar kaller seg selv «praka­de­miker», og har lang fartstid i veifaget, både teore­tisk og prak­tisk. Utover å brenne for skog­bru­kets blod­årer (altså skogsveiene), har Steinar enga­sjert seg i skog og natur­fare-tema­tikken i flere år. I tillegg har Steinar jobbet mye med skog­bruks­plan­leg­ging helt fra han gikk ut fra NLH i 2000 

  • Martin Bråthen

    Martin er prosjekt­leder, og arbeider nesten uteluk­kende med faget skog­s­veier. Krav og forma­li­teter, orga­ni­se­ring, veivedli­ke­hold, økonomi, veiplan­leg­ging og sikkerhet er noen felter Martin behersker godt. Martin holder også tak i det admi­ni­stra­tive rundt kursene som omhandler skog­s­veier.