Skogkurs har et stort utvalg av filmklipp som fokuserer på sentrale arbeidsoppgaver for skogsmaskinførere. Her finner du også aktuelle verktøy og annet nyttig fagstoff om temaet.
Verktøy for kalkulasjon av skogsdrift
Kalkulatorene tar for seg viktige kostnadsdrivere. De kan være en støtte i planlegging for å unngå kostnader; – både på kort og lang sikt.
Her kan du beregne produktivitet og kostnader for åpen‑, lukket- og tynningshogst.
Sporløs kjøring – nettkurs
I dette nettkurset lærer du hvordan vi skal planlegge og gjennomføre skogsdrifter for å unngå sporskader i et våtere klima?
● Lær å planlegg skogsdrifter for å unngå sporskader
● Lær å gjennomføre skogsdrifter for å unngå sporskader
● Lær om viktige vurderinger i forbindelse med oppretting og sletting av de skadene som måtte oppstå
Veileder i sporløs kjøring
Skogkurs er nå ute med ny veileder om sporløs kjøring. Et tema som stadig engasjerer flere, ikke minst når det gjelder allmenhetens syn på skogbruket.
Den reviderte Norsk PEFC skogstandarden vil bli tydeligere enn noen gang på hvordan skogbruket skal forholde seg til sporskader. Denne problemstillingen har de siste par årene blitt en stadig mer naturlig del av hverdagen til de som planlegger og gjennomfører skogsdrift.
Sporskader kan få vann på avveie, noe som kan føre til store skader.
Som en del av en region i Viken, hvor det bor ca. 800 000 mennesker, er Lunner et godt eksempel på at skogbruket må ta ekstra hensyn med tanke på både sporløs ferdsel og kantsoner.
I veilederen finner du tips til hvordan sporskader kan forebygges, hva som er lurt å tenke på i gjennomføring av bl.a. velteplass og skredutsatt terreng, og sporsletting.
Sporløs kjøring
Disse filmklippene er et av resultatene fra prosjektet «Sporløs kjøring». Den er laget i samarbeid med Skogforsk i Sverige og Heurgren Filmproduction AB. I denne norske versjonen er det gjort opptak i Ringsaker og i Gudbrandsdalen i tillegg til Sverige. Viktige bidragsytere er Mjøsen Skog SA, Lierhagen Skogsdrift og Vassdragsforbundet for Mjøsa.
Taubanekalkulator
Kystskogbruket og Norsk Taubanelag lanserer ny taubanekalkulator for norske skog- og driftsforhold.
Formålene med den nye kalkulatoren er flere, blant annet:
- Gjøre det enklere for skogbruksledere og driftsplanleggere å kalkulere drifter i felt
- Gi skogeierne et tidlig og godt prisestimat, som grunnlag for beslutning om drift
- Bevisstgjøre aktørene på tiltak som kan redusere driftskostnadene
- Forvaltningen får et godt grunnlag for tildeling av driftstilskudd
Kalkulatoren er utviklet av Skogkurs i samarbeid med NIBIO, finansiert i et spleiselag mellom Skogbrukets verdiskapingsfond, Statsforvalterne, Skogkurs og næringen selv.
Drift i bratt terreng
Hogst og kjøring i bratt terreng krever mye erfaring, kunnskap og riktig utstyr. Særlig viktig er det å fokusere på sikkerheten.
Spilleliste med 4 klipp som viser eksempler på effektiv drift i bratt terreng, samtidig som sikkerheten ivaretas.
Filmene er en samproduksjon med svenske Skogforsk, men er utviklet og filmet i Norge. Totalt er varigheten på snaue 12 minutter.
Effektiv kjøring med skogsmaskin – RECO
RECO er et praktisk kurs i effektiv kjøring med skogsmaskinen. Kuset er utviklet av Skogforsk i Sverige og videreutviklet til norske forhold av Skogkurs. Målet er å gi skogsmaskinoperatøren kompetanse i økonomisk og effektiv hogst og framkjøring av tømmer.
I RECO ser vi på kjøreteknikk, driftsopplegg og maskininnstillinger som kan gjøre kjøringen mer effektiv. Er føreren motivert for det, kan han eller hun øke produktiviteten og senke drivstofforbruket med flere prosent.
Denne spillelista på YouTube inneholder 17 klipp fra filmen «Effektiv kjøring med skogsmaskin».
Klippene viser hvordan man med små justeringer og smarte knep kan kjøre mer effektivt og samtidig redusere belastning på både maskin og fører.
Markfuktighetskart for skogen i Norge
Det er et stort på fokus på å forebygge sporskader ved hogst og utkjøring av tømmer, og å sikre god vannkvalitet i bekker, elver og vann.
Flere av kravpunktene i Norsk PEFC Skogstandard omhandler planlegging for å ivareta hensynet til bl.a. friluftsliv, erosjon og rasfare og vannressurser.
Kontrollmåling og kalibrering
En nøyaktig kontrollmåling er grunnlag for å sjekke ut om hogstmaskinen måler korrekt lengde og diameter. Dette er viktig for å kunne kalibrere hogstmaskinens målesystem og dermed kappe tømmeret riktig.
Spillelista Bruk av digital klave tar for seg de mest sentrale momentene i seks korte videofilmer.
Virkesutnytting
God kunnskap om målereglement, virkesfeil og kvalitetsskiller er viktig for å oppnå størst mulig verdi på hvert tre som hogges.
«Aptering» kaller vi det; – når treet kappes opp til tømmerstokker. Moderne skogsmaskiner apterer og bestemmer selv kappepunkt med utgangspunkt i gjeldende prislister. Hvis måleutstyret er kontrollert og kalibrert, finner maskinen beste sted å kappe basert på målt lengde og hvordan treet smalner av mot toppen.
Krok, råte og andre virkesfeil ser maskinen imidlertid ikke. Derfor må skogsoperatøren kjenne tømmerreglementet og toleransegrensene på alle sortiment. Der treet har en kvalitetsfeil, må operatøren gripe inn og gjøre tvangskapp.
Dette samspillet mellom maskinen og maskinføreren (skogsoperatøren) sikrer at skogeieren får så høy pris som mulig for tømmerpartiet.
Feil aptering kan gi industrien andre kvaliteter og dimensjoner enn forventet. Samtidig kan skogeieren gå glipp av mange titalls tusen kroner på tømmeroppgjøret.
Norm for tynning
Normen tar for seg hensikten med tynning, hvordan tynningshogsten skal gjennomføres, vurdering av tynningspotensiale, tynningsmåte og ‑metode, stubbebehandling og konsekvenser når det tynnes.
Normen samler eksisterende kunnskap fra forskning og kombinerer det med erfaringer.
Tynningsinstruks og resultatoppfølging
Med programmet beregnes viktig informasjon for tynningsinstruksen, og maskinførere kan benytte samme program til rapportering etter utført drift.
Skogeiere som ønsker å vurdere sine tynningsbestand kan med enkelhet beregne tynningspotensial, volum og uttaksdimensjoner, som er viktig informasjon for prissetting av oppdrag.
Skogsmaskinen – skogbrukets Formel 1.
Førerhytta i ei skogsmaskin kan sammenlignes med cockpiten i et fly eller førerplassen i en Formel1-bil.
-
Mikael Fønhus
Mikael Fønhus representerer Skogkurs i Skogbrukets HMS-utvalg og er vår mann innen maskinskogbruket.