Mange veilag fungerer ikke og mange veier forfaller. Her finner du ressurser som kan hjelpe deg i organiseringen av veivedlikehold.
I det store og hele så er det ikke så farlig hvordan en skogsvei er organisert, så lenge organiseringen medfører at veilagets strategi og plan for vedlikeholdet blir fulgt opp. Dessverre så viser undersøkelser at dette ikke er tilfellet for 2⁄3 av veinettet.
Organisering, kunnskaper og økonomi er vanlige grunner til sovende veilag og dårlig veistandard.
Veivedlikehold kan gjøres enkelt for å holde veiens frie rom og drøye forfall. Et mer planmessig vedlikehold opprettholder standard, og et litt tyngre vedlikehold kan forbedre standard. Blir tiltakene for omfattende og kostbare regnes det ikke lenger som vedlikehold, men opprusting (trolig søknadspliktige tiltak).
I prosjektet Organisert veivedlikehold har vi sett på veivedlikehold og organisering, spesielt organisering av veilag i et driftsselskap, et veivedlikeholdslag. I stede for at veilag i et område skal holde tak i det administrative med å iverksette vedlikehold, økonomistyring og øvrig annen planlegging, kan driftsselskapet holde økonomisk orden og aktivisere entreprenører.
Veivedlikeholdslag gir mindre å gjøre pr. veilag, og enklere å få engasjert dyktige entreprenører til fornuftig pris, men det viktigste er at sannsynligheten for at et veilag sovner blir mindre.
I prosjektet har det blitt utarbeidet materiell om temaet veivedlikehold og veivedlikeholdslag:
- Organisering av veivedlikeholdslag – Temahefte (løfte frem en av de to øveste)
- Etablering av veivedlikeholdslag – Temahefte
- Et veilags ansvar – skogsbilveier – Temahefte
- Hva er veivedlikehold og hva koster det? – Artikkel
- Veivedlikehold – spesielle hensyn – Artikkel
- Veivedlikeholdslag – skatt og merverdiavgift – Artikkel
- Registrering av veivedlikeholdsbehov – Registreringsskjema
- Vedtekter veivedlikeholdsforening – Mal
- Hvordan sikre drift og fungerende vedlikehold på skogsvei? – Podcast
- Verktøy til nytte for veilag – Video
- Veivedlikehold i praksis – Podcast
Prosjektets materiell er utarbeidet med finansiell støtte fra Skogbrukets Verdiskapingsfond.
-
Martin Bråthen
Martin er prosjektleder, og arbeider nesten utelukkende med faget skogsveier. Krav og formaliteter, organisering, veivedlikehold, økonomi, veiplanlegging og sikkerhet er noen felter Martin behersker godt. Martin holder også tak i det administrative rundt kursene som omhandler skogsveier.