Våren nærmer seg og planer for skogsveien bør gjøres nå. Som leder for et veilag er tiden inne for å kalle inn til årsmøte.
Etter veilova skal et veilag møtes årlig, eller når det er behov for det. Skogkurs anbefaler årlige møter for å sikre kontinuitet i drift og vedlikehold. Om du som medeier i en vei ikke får innkalling til årsmøte snart, bør du purre leder.
For å holde skogsveien vedlike bør minst et vedlikeholdstiltak gjøres årlig. Slodding/skraping og krattknusing er de tiltakene som gjøres hyppigst. Disse to tiltakene kan som eksempel gjøres annethvert år. Ved å ha en slik strategi må du som veieier/veilag ta stilling til hva som må gjøres, og sette opp et budsjett. Veilaget bør absolutt lage en langsiktig vedlikeholdsplan. Da blir det enklere å skape forståelse for hvorfor, når tiltakene kommer og hva ulike tiltak sannsynlig vil koste. Dette vil gi veilagets medlemmer tid til å sette av nok midler.
Jevnt vedlikehold
Jevnlig vedlikehold holder veien i brukenes stand og er billigere enn å drifte veien etter skippertaksmetoden. Veiens standard blir forutsigbar og muliggjør bruk «til enhver tid» (med forbehold om å stenge veien i teleløsninga og ev. i nedbørsrike perioder).
Legg en plan på årsmøtet
Skogkurs sin oppfordring er derfor – ikke dropp årsmøtet, legg en vedlikeholdsplan og utfør vedlikehold jevnlig. Og ikke glem å diskuter tiltak for å redusere skader på veien for kommende snøsmelting og vårløsning (regnes som vedlikeholdstiltak og du kan bruke skogfond, samt lønne eget arbeid med skogfond med skattefordel).
Les også:
Fordypningsstoff (korte artikler om temaet):
- Hva er veivedlikehold og hva koster det?
- Kort om veivedlikeholdet på skogsbilveier
- Veivedlikehold – spesielle hensyn
- Skjema for registrering av vedlikeholdsplikt
Du finner mer i Kunnskapsskogen
-
Martin Bråthen
Martin er prosjektleder, og arbeider nesten utelukkende med faget skogsveier. Krav og formaliteter, organisering, veivedlikehold, økonomi, veiplanlegging og sikkerhet er noen felter Martin behersker godt. Martin holder også tak i det administrative rundt kursene som omhandler skogsveier.