Eiere av et felles veianlegg regnes automatisk som et veilag med ansvar for veiens tilstand og standard. En organisering medfører en rekke fordeler, den viktigste er kanskje formaliserte forhold i veilaget.
Organisering av private skogsbilveier
Skogkurs veileder – 18 sider
Veilederen er i stor grad en sammenstilling av faktaopplysninger som skal bidra til å organisere veilag for å sikre verdiene som skogsveiene representerer.
Innholdet kommer blant annet fra Jordskifteretten, Skogeierforbundet, Samvirkesenteret og Brønnøysundregistrene, og omhandler veier der skoginteressene er hovedformålet.
Kostnadsfordeling i et veilag
Artikkel
At veilaget har avtalt og vedtatt en fordeling av eierskap/andeler i veien må være en forutsetning for at veilaget skal registrere seg som en organisasjon. For veilag som ikke har organisert i brønnøysundregisteret anbefales det på det sterkeste å ha underskrevne avtaler som sier noe om hvor mye den enkelte i veilaget skal bidra med.
Verktøy til organsiering
Artikkel
Organisering av veilag og lage en kostnadsfordeling oppleves ofte tidkrevende. Vi har samlet en rekke hjelpemidler.
-
Martin Bråthen
Martin er prosjektleder, og arbeider nesten utelukkende med faget skogsveier. Krav og formaliteter, organisering, veivedlikehold, økonomi, veiplanlegging og sikkerhet er noen felter Martin behersker godt. Martin holder også tak i det administrative rundt kursene som omhandler skogsveier.
-
Even Hoffart
Even er prosjektleder, og jobber mest med skogsveier og naturfare. Even har ansvaret for å følge opp landets profesjonelle veiplanleggere og er selv veiplanlegger for Glommen-Mjøsen Skog. Even ønsker å jobbe med prosjekter som resulterer i gode praktiske løsninger for veiplanleggere, skogbruksledere og entreprenører.