Nødvendig ungskogpleie er et av de mest lønnsomme tiltak en skogeier kan gjøre. Ungskogpleie ivaretar tidligere investeringer, og i tillegg sikrer man optimal produksjon og valgmuligheter for fremtiden.
- Ungskogpleie med motorryddesag 7,5 timer – kursbeskrivelse
- Ungskogpleie 10 timer – kursbeskrivelse
- Ungskogpleie for profesjonelle – nettkurs
Ungskogpleie
Temabok
Oppdater deg på ungskogpleie, vi har flere ressurser. Stell av ungskogen er noe av det viktigste en skogeier kan gjøre. Den nye temaboka er i tråd med ny skogstandard.
Du får innsikt i økonomiske virkemidler som ytes til gjøremålet, samt kunnskap om lønnsomheten av å utføre ungskogpleie. Boka viser deg redskapene som brukes og hvordan ungskogpleie utføres i praksis.
Ungskogpleie
Spilleliste Youtube
Gjennom 9 filmklipp får du innsikt i hvordan du planlegger og gjennomfører ungskogpleie med ryddesag – på en sikker måte under ulike skogforhold.
Filmklippene er et samarbeid mellom Skogforsk, Säker Skog, Skogsstyrelsen, Skötselskolan, Skogskunskap og Skogkurs.
Ungskogpleie
Skogkurs resyme – 4 sider
Nødvendig ungskogpleie er et av de mest lønnsomme tiltak en skogeier kan gjøre. Ungskogpleie ivaretar tidligere investeringer, og i tillegg sikrer man optimal produksjon og valgmuligheter for fremtiden.
Ungskogpleie bør utføres før fremtidsstammene hemmes og skades,
det vil normalt si når disse er mellom 1 og 4 meter.
Ungskogpleie er svært lønnsomt
Brosjyre – 4 sider
«Alle» vet at stell av ungskogen de første 20 årene etter foryngelsen er viktig for framtidsskogen. Færre setter dette i sammenheng med framtidsskogens hogstverdi.
Riktig stell av ungskogen kan øke hogstinntekten med 50%.
Tiltak i tett eller forsømt skog
Skogkurs veileder – 12 sider
Alle bestand i skogen bør følges opp slik at forutsetningene for god arealavkastning er tilstede. Utfordringen er at det alltid vi være mange bestand som ikke blir fulgt opp, som medfører forsømt skog med de konsekvenser det fører med seg. Veilederen gir deg skogfaglige og økonomiske råd vedrørende bestandspleie ved ulike høyder:
- 1 – 5 meter høyde: Ungskogpleie
- 9 – 13 meter høyde: Biotynning
- 13 – 19 meter, tynningshøyde: Forhåndsrydding før tynning
- Hogstmoden skog: Forhåndsrydding før hovedhogst
-
Bernt Bjørnstad
Bernt er utdannet forstkandidat fra NMBU Ås. Han jobber med skogskjøtsel på Skogkurs, med ekstra fokus på foryngelse og ungskog. Bernt har tidligere jobbet som skogbruksleder og skogkulturansvarlig i Glommen Mjøsen Skog SA (2016 – 2021), og har erfaring innen faglig rådgivning i det utøvende skogbruket. Ved siden av dette er Bernt gårdbruker og skogeier selv.