Her finner du oversikt over artikler, hjelpemidler og verktøy over ulike tiltak og deres lønnsomhet i din skog. For å sikre god lønnsomhet på sikt, og utnytte ressursene effektivt kan det lønne seg og utføre ulike tiltak for forbedringer i skogen.
- Kostnadskalkulasjon ved skogsdrift – kursbeskrivelse
- Lønnsomhet ved foryngelsestiltak – kursbeskrivelse
Skogkulturkalkulator
Kalkulatorene tar for seg viktige kostnadsdrivere. De kan være en støtte i planlegging for å unngå kostnader; – både på kort og lang sikt.
Tap ved tidlig hogst
Skogkurs resyme – 4 sider
Den eldste delen av skogreisingsskogen på Vestlandet og nordover begynner å bli hogstmo- den, spesielt på de beste bonitetene. Det står ofte store tømmervolum pr. arealenhet lenge før hogstmodenhet, og det kan være fristende å realisere denne trekapitalen.
Men volum- og verditilveksten er ganske høy, og hvis hogsten skjer for tidlig, vil skogeieren og samfunnet kunne gå glipp av store framtidige verdier.
Tidlig hogst – konsekvenser av valg av hogstalder
Skogkurs veileder – 20 sider
En tredjedel av hogsten i Norge skjer før skogen når hogstmoden alder. Det er viktig at skogeier selv kan vurdere konsekvensene av de forskjellige alternativene. Er maksimal netto fra hogsten viktigst, så bør man som regel la skogen stå til den er hogstmoden.
Veilederen er utviklet i samarbeid med AT Skog, Allskog, NIBIO og Statsforvalterne i Rogaland og Trøndelag. Skognæringa Kyst har stått for finansieringen sammen med Skogkurs.
Kalkulator: Tap ved tidlig hogst
Kalkulatoren gir konkret svar på hvor mye skogeier tjener ved å vente med hogst til granskogen når hogstklasse 5, i stedet for å hogge tidligere.
Kalkulatoren er svært enkel å bruke, men tar ikke høyde for dagens høye priser og gode driftsnettoer. Den kan likevel brukes og gir en god pekepinn på forholdet mellom hogst før hogstmodenhet og hogst ved hogstmoden alder. Det er uansett snakk om 2 til 3 ganger verdiøkning sammenlignet med hogst 15 – 20 år før hogstmodenhet.
-
Mikael Fønhus
Mikael Fønhus representerer Skogkurs i Skogbrukets HMS-utvalg og er vår mann innen maskinskogbruket.
-
Bjørn Einar Rakstang