God planlegging er avgjørende for å kunne utføre hogsten på en best mulig måte. Før hogst må foryngelse måten og treslagsvalget bestemmes. Riktig hogstform er grunnlaget for en optimal foryngelse.
Lukkede hogstformer
Lukket hogst er skogfaglig komplekst, og stiller krav til spesifikk kompetanse hos de som jobber i det operative skogbruket. PEFC stiller fra 2023 krav om at sertifikatholderne har kompetanse om planlegging og gjennomføring av lukket hogst.
Vi har laget en veileder og et nettkurs på dette temaet.
Flatehogst
Ved hogst hogges alle trær i et bestand eller deler av bestand. Det settes ikke igjen frøtrær eller skjermtrær, men det kan settes igjen døde trær eller en lågskjerm. Flatens størrelse må tilpasses voksestedet og foryngelsesmåten.
Flatehogst er den vanligste hogstform i granskog. Ved anlegg av flater bør kantene tilpasses terrenget og bestandene omkring slik at kantene blir så stormsterke som mulig, samtidig som det legges vekt på landskapsbildet. Svært mange flater i granskog bør forynges ved planting av gran, ofte etter sprøyting eller markberedning. Når det satses på naturlig foryngelse bør kantene ha gode frøtrær. Dersom det hogges flater uten at frøtilgangen er sikret, kan det føre til at feltet må plantes eller såes, selv om naturlig foryngelse kunne blitt det mest lønnsomme.
Foto: Bjørn Helge Bjørnstad
Frøtrestillingshogst
Frøtrestillingshogst velges ofte der det tas sikte på naturlig foryngelse av furu. Det settes igjen fra 3 til 15 trær pr daa for å skaffe nok frø. Flatestørrelsen er ikke så begrensende som ved snauhogst. Frøtrestillingshogst er for mange lettere å akseptere i landskapet enn snauflatehogst.
På de tørreste voksestedene kan det bli sterilsoner rundt frøtrærne og her bør det ikke være mer enn 3 trær pr daa. Der risikoen for stormfall er stor, bør antallet økes og frøtrærne settes i klynger.
Antall frøtrær økes til 10 – 15 trær pr daa når det antas at mengden av godt modent frø blir lite og når etableringsforholdene for småplantene er vanskelige. Markberedning i frøtrestillingen vil forbedre etableringen.
Skjermstillingshogst
Ved skjermstillingshogst settes det igjen mellom 16 og 40 trær pr daa. Skjermtrærne skal både produsere frø og skygge ut vegetasjonen slik at skyggetålende spireplanter av bar eller lauvtrær får redusert konkurranse. Under skjermtrær får de skyggetålende granplantene større sjanse enn lauvtrær, gras og urtevegetasjon.
De største fordeler med skjermstilling er sparte kulturkostnader, som sammen med verditilveksten på skjermtrærne skal settes opp mot ventetiden, økte driftskostnader og en eventuell redusert tetthet i foryngelsen.
Foto: Ragnhild Kjeldsen
Bledningshogst
Ved bledningshogst tas det sikte på at produksjon og foryngelse skal skje samtidig over hele arealet. Trær av alle dimensjoner bør finnes innen området og det kan ikke skilles mellom foryngelsesfase og produksjonsfase. Det forutsettes at ungskogen etableres mellom og inntil de eldre trærne og fristilles når de hogstmodne trær felles.
Bledningshogst kan bare brukes for treslag som er skyggetålende. Det er en krevende hogstform som kan mislykkes fordi foryngelsen uteblir. Skogen blir da gradvis utglisnet.
Hogstformer i fjellskog
Hogstformene i fjellskogen tilpasses de lokale forholdene. Fjellskogen er ikke ensarta, men varierer pga. tidligere behandling, høyde over havet, bonitet, hellingsretning, hellingsgrad, vegetasjonstype, treslag osv.
Fjellskogen har ofte lav tetthet, liten volumproduksjon og stor risiko for klimaskader.
I fjellskog skal man legge vekt på å «fremme og opprettholde et gammelskogpreg». Skogen skal altså fortsatt domineres av gamle trær etter hogst, og man skal i størst mulig grad benytte seg av lukkede hogstformer og små hogstflater. Små hogstflater kan være et godt alternativ i klimautsatte områder opp mot fjellet.
Hogstformer
Alle hogstformene i en PDF.
Vi skiller mellom åpne og lukkede hogstformer. Ved åpen hogstform som flatehogst og frøtrestillingshogst tar man ut en så stor andel av trærne på feltet at lys- og fuktighetsforholdene endres radikalt.
Ved lukket hogstform slik som skjerm-stillingshogst og bledningshogst vil det være så mange trær igjen at klimaforholdene i skogen i stor grad er uendret. Jevn fuktighet og lystilgang gir gjerne gode spireforhold.
-
Bernt Bjørnstad
Bernt er utdannet forstkandidat fra NMBU Ås. Han jobber med skogskjøtsel på Skogkurs, med ekstra fokus på foryngelse og ungskog. Bernt har tidligere jobbet som skogbruksleder og skogkulturansvarlig i Glommen Mjøsen Skog SA (2016 – 2021), og har erfaring innen faglig rådgivning i det utøvende skogbruket. Ved siden av dette er Bernt gårdbruker og skogeier selv.
-
Bjørn Einar Rakstang