Ønsker du å bidra til bedre ettersøk på hjortevilt i Norge? Vi ønsker å løfte ettersøksarbeidet ytterligere og har derfor utviklet et nytt kurs.
Tekst og foto: Øyvind Juliussen
Skogkurs kjenner mye av statistikken fra praktisk ettersøksarbeid i Norge. I tillegg kjenner vi statistikk og arbeidsmetodikk fra andre land i Europa. Vår oppfatning er at metoder og kvalitet på ettersøksarbeidet varierer enormt rundt i Norge. Mange ekvipasjer gjør et flott arbeid for viltet, men flere kan bli enda dyktigere. Selv om vi mener at mye praktisk ettersøk gir økt kompetanse, tror vi at også riktig trening av hund og fører, personlige egenskaper og lidenskap er avgjørende for resultatene.
Skogkurs mener at det skadde viltet fortjener et mer profesjonelt og jevnt nivå på ettersøksarbeidet.
Nytt kurs om praktisk ettersøk
Skogkurs har derfor i samarbeid med meget erfarne ettersøkspersoner, utviklet et helt nytt kurs om praktisk ettersøk. Kurset består av tre moduler, og vil ha en varighet over to år.
Modulene vil ha ulikt faglig innhold og kompetansemål, noen som kan bety at ikke alle deltakerne får gjennomført hele kurset. Alt kursinnhold vil ha søkelys på praktisk ettersøk med hund og fører. Modulene blir preget av varierte øvelser utendørs. Sporene blir lagt som såkalte klauvspor, og de skal inneholde momentene som vi opplever på reelle ettersøk.
Å lykkes med ettersøkene kan innebære et avsluttende løshundarbeid, jfr. Miljødirektoratet sin veiledning
«Skadet hjortevilt vil ofte bevege seg unna ettersøksekvipasjen. Det kan være hensiktsmessig at hunden gis anledning til å stoppe dyret. Slik hund må da slippes. For å oppnå størst mulig sannsynlighet for at hunden i slike tilfeller klarer å stoppe dyret, bør det fortrinnsvis benyttes erfarne hunder som tidligere har vist seg i stand til å stoppe dyr som prøver å trekke seg unna».
Du kommer til å lære dette
Kunnskap om slipp av ettersøkshunden, vil derfor være et sentralt moment i kurset. Foruten mange øvelser med din hund, vil du få økt kunnskap om blant annet skadetegn, markeringer, plan og gjennomføring av ettersøk og utstyr.
Du skal oppleve faglig utvikling gjennom individuell veiledning av instruktørene.
Kvalifikasjoner
Skogkurs ønsker genuint motiverte deltakere! Foruten å være genuint motivert, ser vi etter deg med følgende kvalifikasjoner:
· Erfaring fra storviltjakt.
· Gjennomført grunnkurs og videregående kurs i ettersøk.
· Arbeider aktivt med ettersøk i dag.
· Har godkjent ettersøkshund med løshundegenskaper.
· Evne og interesse til å formidle kunnskap til dine ettersøkskollegaer.
Tid og sted
Første modul blir arrangert i september 2024. Lokalisering for modulene blir i Innlandet fylke. Høres det ut som noe for deg?
Send epost til oj@skogkurs.no for mer informasjon og/eller søknadsskjema.
-
Øyvind Juliussen
Øyvind er utdannet forstkandidat fra NMBU Ås. Han er ansvarlig for jakt, vilt og utmark ved Skogkurs. Han har jobbet som skogbrukssjef og viltforvalter fra 2008 – 2020 med ansvar for fallviltgruppe og kommunalt fellingslag for store rovdyr.