Motorryddesaga er et meget effektivt redskap som krever god arbeidsteknikk og planleggingsevne for å utnytte potensialet.
Ungskogpleie temabok
Oppdater deg på ungskogpleie, vi har flere ressurser. Stell av ungskogen er noe av det viktigste en skogeier kan gjøre. Den nye temaboka er i tråd med ny skogstandard.
Denne temaboken handler om stell av ungskogen som er noe av det aller viktigste en skogeier kan gjøre. Leseren skal gjennom denne boka bli kjent med utfordringer for ungskogen på forskjellig type mark og tiltak for å sikre at framtidsskogen likevel vokser opp under optimale forhold til beste for skogeier og samfunnet. Korrekte tiltak til riktig tid i ungskogpleien er de viktigste tiltakene for å sikre et godt økonomisk resultat i skogbruket etter at en god foryngelse er sikret.
Du får innsikt i økonomiske virkemidler som ytes til gjøremålet, samt kunnskap om lønnsomheten av å utføre ungskogpleie. Boka viser deg redskapene som brukes og hvordan ungskogpleie utføres i praksis.
Ungskogpleie
Spilleliste Youtube
Gjennom 9 filmklipp får du innsikt i hvordan du planlegger og gjennomfører ungskogpleie med ryddesag – på en sikker måte under ulike skogforhold.
Filmklippene er et samarbeid mellom Skogforsk, Säker Skog, Skogsstyrelsen, Skötselskolan, Skogskunskap og Skogkurs.
Stangmontert kjederyddesag
Kjederyddesagene har vist seg å være et godt supplement til de tradisjonelle ryddesagene. Først og fremst fordi disse er lett å handtere, enklere arbeidsteknikk, liten fare for kast og god effektivitet når dimensjoner i ungskogfeltet øker.
Både Husqvarna og Stihl tilbyr kjederyddesag. Utstyret viser interessante egenskaper samtidig som de på noen områder har større effektivitet enn ryddesaga.
Enklere arbeidsteknikk
Den tradisjonelle ryddesaga krever god arbeidsteknikk og øvelse for å være effektiv. Stangmonterte kjedesager er enklere å bruke for de som har liten erfaring. For mange skogeiere kan dette være et svært godt alternativ, og gjør egeninnsatsen i ungskogen interessant og lærerikt. Og ikke minst et lønnsomt tiltak for framtidsskogen og skogeierens lommebok.
Sikkerhet
Sammenlignet med vanlig motorsag og ryddesag oppstår det lite kast med denne sagtypen. Dette er en stor arbeidsteknisk fordel da det er liten fare for å skjære inn i nabotreet når det skal reguleres blant trær som står tett. Sikkerheten er betydelig bedre når kastfaren er redusert. Stihl sin sag festes i kroken på ryddesagselen. Dette gir den beste sikkerheten, og operatøren unngår å komme i kontakt med sagkjedet. Det gir også det beste utgangspunkt for å arbeide lett og effektivt.
På Husqvarna sin sag er motoren er plassert i en bæremeis som bæres på ryggen som en ryggsekk. Skjæreutstyret er hengt opp i et «tårn» med et fleksibelt oppheng som holder utstyret og gir god rekkevidde, og bidrar til å gjøre arbeidet lite anstrengende.
Brukt på riktig måte, og med nødvendig opplæring i sikker bruk, vil ordinært personlig verneutstyr som for ryddesag være egnet også for denne redskapen.
-
Bernt Bjørnstad
Bernt er utdannet forstkandidat fra NMBU Ås. Han jobber med skogskjøtsel på Skogkurs, med ekstra fokus på foryngelse og ungskog. Bernt har tidligere jobbet som skogbruksleder og skogkulturansvarlig i Glommen Mjøsen Skog SA (2016 – 2021), og har erfaring innen faglig rådgivning i det utøvende skogbruket. Ved siden av dette er Bernt gårdbruker og skogeier selv.