I Norge er det 50 000 km med skogsbilvei. Ca. 80% av disse har et stort etterslep på vedlikehold. På veisamling i oktober ble muligheten for belønning, luftet som en løsning for å øke standarden.
Tekst: May-Sylvi Skinnerlien/Skogkurs
Foto: Martin Bråthen, Even Hoffart og Steinar Lyshaug.
De vanligste manglene er veibredde, snuplasser, stigning og grøfter, sa Dag Skjølaas fra Norges Skogeierforbund i sitt innlegg under årets Fagsamling vei.
Mange av veiene som i dag brukes til å kjøre ut tømmer, ble bygd på 60- til 80-tallet, da var både skogsmaskinene og tømmerbilene av et annet kaliber enn i de er i dag.
Det kan ikke være slik at de som har god vei får hentet ut tømmeret ved dårlige værforhold og omvendt, sa Skjølaas.
Belønningen som ble lagt frem handler om tilskudd og en ordning som gjør at transportprisen blir bestemt ut fra standarden på veinettet.
Under samlingen ble viktigheten av å følge veinormalen påpekt og alle som var tilstede fikk utdelt et eksemplar. For dere som ikke var der, last den ned her.
Dette var noe av det som ble gjennomgått under årets Fagsamling vei, i Mosjøen. Over 70 personer var samlet for faglig oppdatering på infrastruktur i skogbruket, både fysisk og digitalt.
Bruer i Telemark, Kystskogbrukets innsats i Nordland, utfordringer for taubaneentreprenørene, velteplasser langs offentlig vei og skognæringens behov var også temaer som ble diskutert under samlingen.
Lokal veiplanlegger, Steinar Pedersen påpekte nytten av å tenke langsiktig for størst mulig verdiutnyttelse av skogen.
På dag 2 av veisamlingen var det befaring og oppfølging av temaer på dag 1. Bl.a. utfordringer knyttet bruer og tilstand på skogsveier som overføres fra kommunen til lokale grunneiere.
Dagen før Fagsamling vei hadde veiplanleggerne sin årlige samling med faglig diskusjoner om ulike temaer. Blant annet ble det forelest om gjenbruk av masser og befaring av et veiprosjekt langs offentlig vei i Mosjøen.
Se presentasjoner fra samlingene her.
Bilder fra Fagsamling vei og Veiplanleggersamling 2022.
Foto: Even Hoffart, Martin Bråthen og Steinar Lyshaug.
Byggherrekurs
Når du setter i gang et veiprosjekt, er det du som er byggherre og dermed har ansvaret for at prosjektet gjennomføres på en sikker måte. Ved å gjennomføre dette digitale kurset, står du bedre rustet til å inneha rollen som byggherre.
Kurset er et nettkurs og blir tilgjengelig i desember.
Kurs i veivedlikehold?
Meld din interesse så setter vi opp kurs.
https://skogkurs.no/artikkel/veivedlikehold/
-
Martin Bråthen
Martin er prosjektleder, og arbeider nesten utelukkende med faget skogsveier. Krav og formaliteter, organisering, veivedlikehold, økonomi, veiplanlegging og sikkerhet er noen felter Martin behersker godt. Martin holder også tak i det administrative rundt kursene som omhandler skogsveier.
-
Even Hoffart
Even er prosjektleder, og jobber mest med skogsveier og naturfare. Even har ansvaret for å følge opp landets profesjonelle veiplanleggere og er selv veiplanlegger for Glommen-Mjøsen Skog. Even ønsker å jobbe med prosjekter som resulterer i gode praktiske løsninger for veiplanleggere, skogbruksledere og entreprenører.