I et stadig villere og våtere klima blir kantsonenes betydning enda større.
Skogbruket har et samfunnsansvar i å forvalte kantsoner på en god måte.
I dette kurset kan du lære om kantsonenes betydning for miljø, klima og vannkvalitet og hvordan skogbruket skal håndtere de etter gjeldende lovverk og sertifisering.
I utgangspunktet skal en kantsone stå urørt med fri utvikling, fordi dette arealet er avsatt for økologisk formål, ikke økonomisk formål. I noen tilfeller er det derimot riktig å gjøre et inngrep i en kantsone, for å forbedre kantsonens økologiske funksjon. Hvorfor er det slik og hva er riktig å gjøre i de ulike tilfellene? Det får du svar på i dette nettkurset.
Nye PEFC Skogstandard skjerper inn kravene rundt vann og våtmark. Små bekker er et vanlig element i en skogsdrift og noe vi må øke fokuset på.
Kurset er støttet av Skogtiltaksfondet og Utviklingsfondet for skogbruket.
Kurset er tilgjengelig på Skognærings felles e‑læringsplatform SKOGSKOLEN.
Du bestiller kurset i Checkin og tar selve kurset på Skogskolen.no.
Målgruppe
Primærmålgruppen for dette kurset er planleggere og entreprenører i det operative skogbruket. Kurset er også relevant for skogeiere, og andre interesserte. Det forutsettes at kursdeltakerne har grunnleggende skogfaglig kompetanse.
Etter kurset skal du ha kjennskap til:
- Lære om kantsonens ulike funksjoner i skog
- Bli kjent med og forstå sertifiserings ordning og lovverk som omhandler kantsoner
- Forstå hva som er riktig skjøtsel og hvorfor
- Lære om andre kantsonekrav i skog
Tema
Kantsonens økologiske funksjoner
Lovverk og Norsk PEFC Skogstandard
Hva er riktig skjøtsel i kantsoner?
Øvelsesoppgave – tilstanden til kantsonen
Andre kantsonekrav i skog
Avslutningsoppgave
Kursets lengde
ca. 2 timer
Praktisk informasjon
Pris 625,- (inkl. mva).
Kravet for å bestå kurset er 85 % riktige svar i den avsluttende oppgaven. Du vil også bli testet underveis i kurset for best mulig læring.
Nettkurset er primært beregnet for gjennomføring på PC. Nettbrett vil også fungere fint, mens mobiltelefon er minst egnet.
Etter førstegangs pålogging vil du ha tilgang til kurset i 12 måneder.
-
Bernt Bjørnstad
Bernt er utdannet forstkandidat fra NMBU Ås. Han jobber med skogskjøtsel på Skogkurs, med ekstra fokus på foryngelse og ungskog. Bernt har tidligere jobbet som skogbruksleder og skogkulturansvarlig i Glommen Mjøsen Skog SA (2016 – 2021), og har erfaring innen faglig rådgivning i det utøvende skogbruket. Ved siden av dette er Bernt gårdbruker og skogeier selv.