Kunnskapssammenstilling om selek­tive hogster

Det er stor etter­spørsel etter kunn­skap og kurs om selek­tive hogster. MINA (NMBU) har nylig publi­sert en rapport om bled­ning som gir grunnlag for kurs­ut­vik­ling og kompetanseheving.

Tekst: Linn Viken Bøe og May-Sylvi Skinnerlien

NMBU og NIBIO har på oppdrag fra Skogkurs og partene i SKOGSKOLEN, utar­beidet en rapport som gjen­nomgår grunn­laget for bledning.

Bilde: Vurdering av bled­nings­hogst med relaskop. Foto: Linn Viken Bøe.

Arbeidet inngår i felles sats­ning for å utvikle helhetlig kompe­tanse om lukkede hogster hos det opera­tive skog­bruket, der Skogkurs leder flere prosjekter på oppdrag fra SKOGSKOLEN. I 2023 har vi sammen­stilt kunn­skapen som skal danne grunn­laget for utvik­lingen av nett­kurs, opplæ­rings­filmer og VR-øvingsrom om selektiv hogst.

Det skal bidra til riktig og steds­til­passet bruk av selek­tive hogster. Vi har hatt flere skog­dager og work­shops der vi har samlet erfa­rings­ba­sert kunn­skap om prak­tiske forhold. Hensikten er å utvikle prak­sis­nære kurs med kunn­skaps­grunnlag fra forskningen.

– Vi ser en endring i hva både skog­eiere og folk flest fore­trekker. Trenden gene­relt er et ønske om mer skog­dekket land­skap, og mindre flate­hogst. I tillegg krever nye skog­stan­darder endret skjøtsel og hogst. Disse tren­dene medfører økt behov for kunn­skap og kursing i lukkede hogst­former, sier Andreas Brunner, professor i skog­skjøtsel ved NMBU.
 Les hele saken her

NMBU og NIBIO har nettopp publi­sert det forsk­nings­mes­sige grunn­laget i MINA rapport Fagrapport 88
Selektive hogster – en kunnskapssammenstilling/ISSN 2535 – 2806.


Rapporten har to hovedtemaer:

1. Egnethet for selek­tive hogster

2. Gjennomføring av selek­tive hogster

Opplæringstilbudet utvikles med bidrag fra Utviklingsfondet for skog­bruket, Skogtiltaksfondet, aktø­rene bak SKOGSKOLEN, NMBU, Oslo kommune­skoger, MEF skog, Skogbrand, NHM (UiO), Landbruksdirektoratet og NIBIO. Kursene lanseres i 2025.

Vi har mange, og dyktige samar­beids­part­nere i prosjektet, og vil benytte anled­ningen til å takke alle for uvur­der­lige bidrag!

SKOGSKOLEN – Skognæringens felles­sat­sing på e‑læring
De som står bak SKOGSKOLEN, er Allskog, AT Skog, Glommen Mjøsen Skog, Norskog/Nortømmer, Viken Skog, Statskog og Skogkurs.

ARKIV

FAGOMRÅDER