Gjengen som klargjør ungdommene til næringen, er samlet. Etter lunsj avgjøres skjebnen for noen av skolenes fremtid.
Se bildegalleri nederst i saken.
Tekst: May-Sylvi Skinnerlien
Bilder: May-Sylvi Skinnerlien og Halvor Lønnum
De er ikke så mange, men du hvor viktige de er for skognæringa, de 11 videregående skolene som tilbyr Skogbruk VG2! De samles nå en gang i året i regi av Skogkurs, for å bedre kunne dele erfaringer og gjøre innhold på utdanningene mer like.
- Det er disse lærerne som er samlet her som legger grunnlaget for kompetansen til maskinførerne næringa benytter i det daglige operative skogbruket, sier Brede Lauten fra Skogkurs.
- For min del som helt ny oppstarta lærer er det helt nydelig å treffe likesinna lærere. Jeg føler virkelig jeg sitter igjen med mye jeg kan bruke dette skoleåret, sier Bjørn Borgan, lærer ved Mosjøen vgs. avdeling Marka.
Brede og Jon Arne fra Skogkurs leder nettverkssamlingen. Etter kort beskjed om hva som skal skje, hvor siste setning er: «iverksett», sitter plutselig hele lærerstaben i en ring. En på gulvet, en på en stol og en i en stol som det sånn akkurat er plass til oppå et bord, hvis han sitter helt stille. Temaet er eksamensform. Hvem bestemmer at eksamen er god? spør Brede.
- Alle skolene er ganske små og har få lærere som jobber med skogfag, derfor er en slik nasjonal samling viktig på flere nivåer. I forhold til næringa er den jobben disse gjør ekstremt viktig! VG2 Skogbruk er det studieløpet som fører til fagbrev, to år på skole og to år som lærling, deretter ut og være operativ som maskinfører, sier Lauten.
Blant de andre temaene som lærerne blir både oppdatert og utfordret på, er tømmermåling, ressurser inn i undervisning, HR og arbeidsmiljø. Samlingen henger også sammen med en nasjonal simulatorsamling, hvor tilbydere og skolene sammen finner beste praksis i bruk av simulatorer som verktøy i undervisningen.
Avgjøres i Fylkestinget
Rundt bordet går praten ikke unaturlig innom skolestrukturen som de siste månedene har røsket i flere av skolene. Mens eksamensform er tema på nettverkssamling for alle lærerne, står direktesendingen fra Fylkestinget på skjermen til Bjørn Lauritzen fra Maskinentreprenørenes Forbund (MEF). Den gir svar på om det blir både skole og eksamen på enkelte av skogbruksskolene.
Fikk panikk
Siden det ble kjent før sommeren at fire sentrale skogskoler på Østlandet ble satt i spill, har Lauritzen med flere i MEF jobbet nesten kun med denne saken for å prøve å berge disse skolene.
- Disse som er på denne samlingen, er helt avgjørende for våre medlemmer og egentlig for hele skogbransjen. Det er de som skal levere arbeidskraft til våre bedrifter. Vi skvatt veldig når vi skjønte at fire skogskoler på det sentrale Østlandet ble satt i spill. Vi fikk egentlig litt panikk. Tre av de fire er de største i Norge, og skulle det skje er det over sikt litt kroken på døra. Hvor skal vi få tak i sjåfører fra ellers? sier Bjørn.
Kl. 12:55 tikker meldingen inn om avgjørelsen fra Fylkeskommunen i Innlandet. I lokalet med de ca. 20 lærerne har noen den på øret, mens andre har det på telefonen. Han som leder denne bolken stopper opp og gir alle en mulighet til å få med seg avgjørelsen. For deltakerne er dette et meget avgjørende øyeblikk. Det har vært et stort engasjement for skolene i Innlandet. Dette har også vært tilfelle for skogskolene.
Skogbruksutdanninen på Sønsterud blir flyttet til Våler, Lena Valle består som i dag. I første pausen samles Lena-Valle og Sønsterud, og lufta går litt ut av sekken etter intense måneder.
- Det var ingen store overraskelser som kom for oss i dag, men det er godt å bli ferdig med det, begynne å se fremover og begynne å planlegge noe nytt og bra. Det viktigste er at skogbruksutdanningen i Glomdalsregionen består. Nå gjenstår arbeidet med å gjøre den enda bedre, sier Daniel Wolden lærer ved Solør vgs. avdeling Sønsterud.
Skryter av næringa
Lærer Trond Nordraak fra Lena-Valle trekker frem det positive som har skjedd i denne saken for skognæringa.
- Alle i skognæringa har dratt i samme retning for å vise frem det kraftige behovet for rekruttering til skogbruket i dag, og ikke minst for fremtiden. Vi merker allerede nå en godfølelse om at vi kommer til å være enda mer sammenspleiset i fremtiden, sier Trond.
Selv om utdanningene i Glomsdalsregionen (Sønsterud) og på andre siden av Mjøsa (Lena Valle) ble berget på hvert sitt vis, jobbes det nå hardt med å redde Kalnes og Saggrenda.
Psst, få med deg podcast episoden som kommer ut neste uke 😉
Les også: