Det har vært en stor vekst i både fysiske kurs og nettkurs. I 2023 gjennomførte Skogkurs sin fagstab i Brumunddal og våre lokale instruktører 810 fysiske kurs.
Tekst: Bjørn Helge Bjørnstad, Øyvind Juliussen og May-Sylvi Skinnerlien
Foto: Øyvind Juliussen, Anna Lena Albertsen, Bjørnar Sørbøen, Gerd Ingeborg Nettum, Peder Aarø, Vegårshei skogeierlag og Liv Marit Strupstad.
Disse kursene går det mest av
Skogkurs har over 30 instruktører spredt utover landet som har holdt fysiske kurs for totalt 6 500 deltagere i 2023. De mest populære kursene her er hogst med motorsag, feltkontroll i hjortevilt, ungskogpleie og PEFC for skogeier.
− Vi ser en stadig økning i etterspørsel etter kurs innen feltkontroll av hjorteviltkjøtt, jakteledelse og ettersøk. Det er gledelig å se at mange har fokus på viltkjøtt som ressurs, og ønsker økt kompetanse om hvordan en bør håndtere denne råvaren på en best mulig måte. Det er også veldig positiv å se at det er en økt interesse for ettersøk, at folk tar både det og jaktleder rollen på alvor, sier Øyvind Juliussen, som har ansvar for denne delen av Skogkurs sin virksomhet.
Nettkurs
Også nettkurs har skutt i været. Syv av ti av denne trafikken er PEFC kurset.
På oppdrag og sammen med resten av skogbruket, lager vi kursene som ligger i SKOGSKOLEN, skognæringens fellessatsing på e‑læring. Her har vi hatt over 10 000 deltagere gjennom det forrige året.
Vi ser at det er en stadig større vilje og et behov for opplæring og oppdatering i bransjen. Med Skogkurs sine nære relasjoner med skog- og utmarksnæringens aktører setter vi kompetanse systematisk på dagsorden og bidrar stadig mer aktivt.
− For å kunne drive ei framtidsrettet skog- og utmarksnæring, er oppdatert kompetanse basert på forskning i kombinasjon med forståelsen av samfunnets rammebetingelser en viktig faktor. Vi kan rett og slett si at kompetanse er framtidas konkurransekraft sier Bjørn Helge Bjørnstad.
Rekruttering
Vi jobber med rekruttering inn i arbeidet med opplæring av flere kurs, pga. både etterspørsel og alder på noen av våre nåværende instruktører. På utmark har vi det siste året rekruttert tre nye instruktører som skal bidra til at vi er godt rustet til å håndtere økt etterspørsel etter utmarkskurs.
Full oversikt over alle kursbeskrivelsene våre finner du på denne siden.
Opplæring som redder liv
Grunnen til at Skogkurs i 1977 startet med sikkerhetsopplæring i skogen, var en aksjon for å få ned skader i skogbruket. Siden den gang har mye forandret seg f.eks. hvordan kurs arrangeres, men sikkerhetsopplæring er like viktig.
Formålet til Skogkurs
Skogkurs har til formål å være skogbrukets fellesorgan for kompetanseformidling innen næringsutvikling og forvaltning av skog og andre arealressurser. Gjennom sin virksomhet skal Skogkurs bidra til kompetanseheving for aktørene i skogbruksnæringen, og til formidling av kunnskap om skog og natur til skoleverk og allmennhet.