Den digitale felthåndboken er et nytt hjelpemiddel for miljøregistreringer i skog. Landbruksdirektoratet står som utgiver, og har utviklet håndboken i samarbeid med Skogkurs og Naturhistorisk museum ved Universitet i Oslo. Takk også til Allskog, AT Skog og Glommen Mjøsen Skog som har testet håndboken og kommet med nyttige innspill til dens utforming.
Felthåndboken er ment som et praktisk oppslagsverk for skogbruksplanleggere i felt, men kan lastes ned gratis av alle som er interesserte i skog.
Artskunnskap
«Viktige arter» er definert ut ifra hvilke arter som er nyttige for å kartlegge livsmiljøet «rik bakkevegetasjon». Tilbakemeldinger fra kartleggere har vist et behov for å styrke kompetansen på dette området, og formålet med denne håndboken er å øke artskunnskapen. Til sammen 104 moser, bregner og karplanter er valgt ut, og hver art presenteres over to sider med en beskrivelse av artens kjennetegn, levested og utbredelse, samt gode tegninger og fotografier. Artens plassering i NiN-systemet er presentert tabellarisk.
Oppdateres
Dette er den første versjonen av felthåndboka. Allerede til neste år vil en ny utgave foreligge. Bakgrunnen for dette er at metoden for beskrivelse av natur (NiN) kommer i en ny versjon i november. Det vil føre til noen endringer i hvordan man deler inn skogen. Etter planen vil neste års utgave bli å finne i både digital og trykt utgave.
Miljøkvaliteter i skog
Natur i Norge (NiN) er samfunnets verktøykasse for å beskrive natur på en sammenlignbar måte. Skogbrukets eget system for å fremskaffe tilstrekkelig informasjon om viktige miljøkvaliteter i skogen, miljøregistreringer i skog (MiS), har tatt i bruk systemet i sine registreringer. Ett av de tolv livsmiljøene i MiS heter «rik bakkevegetasjon» og har til hensikt fange opp områder med stort biologisk mangfold. For å finne disse områdene er god artskunnskap en forutsetning.
Aktuelle kurs
Landbruksdirektoratet tilbyr denne våren to ulike kurs knyttet til miljøregistrering i skog. Kursene arrangeres i drammensområdet, i samarbeid med Naturhistorisk museum (UiO) og Skogkurs.
- Kartleggingskurs i MiS, 9. – 11. mai
- Grunntyper i NiN ved miljøregistrering i skog, 24. – 26. mai
På nettsidene til Skogkurs finner du mer informasjon om MiS, felthåndboken og vårens kurs.
(Foto bildet av blåveis: John Yngvar Larsson)
-
Anna Lena Albertsen