Det er mange som har meninger om tynning, både positive og negative. Spesielt når det kommer til tynning i gran pågår det en kontinuerlig diskusjon om det skal gjennomføres eller ikke.
Norm for tynning
Som en del av prosjektet «Tynningsnorm og automatisk oppfølging av tynningshogst» har Skogkurs med bistand fra prosjektdeltagerne (Viken Skog SA og Glommen Mjøsen Skog SA) laget en tynningsnorm.
Normen skal brukes som et verktøy ved avgjørelse om det skal tynnes og i planleggingen av tynning.Normen tar for seg hensikten med tynning, hvordan tynningshogsten skal gjennomføres, vurdering av tynningspotensiale, tynningsmåte og ‑metode, stubbebehandling og konsekvenser når det tynnes.
Normen samler eksisterende kunnskap fra forskning og kombinerer det med erfaringer.
Tynningsinstruks og resultatoppfølging
Med programmet beregnes viktig informasjon for tynningsinstruksen, og maskinførere kan benytte samme program til rapportering etter utført drift.
Skogeiere som ønsker å vurdere sine tynningsbestand kan med enkelhet beregne tynningspotensial, volum og uttaksdimensjoner, som er viktig informasjon for prissetting av oppdrag.
Tynning
Skogkurs resyme – 4 sider
Tynning er første anledning til inntekter fra et skogbestand. Og et ungskogpleid bestand med god tetthet gir størst mulighet for økonomisk overskudd ved tynning.
Tynning i gran- og furuskog
Temabok – 55 sider
Den er til hjelp for eiere som vurderer skogbestandenes tynningspotensial, og viser bruk av en enkel metode for å registrere dette potensialet.
Metoden gir også informasjon som er viktig for prissetting av tynningsdrifter – noe som har stor betydning for beslutning om tynning eller ikke.
Boka gir leseren et godt grunnlag for å vurdere og ta beslutninger om tynningstiltak.
Tiltak i tett eller forsømt skog
Skogkurs veileder – 12 sider
Alle bestand i skogen bør følges opp slik at forutsetningene for god arealavkastning er tilstede. Utfordringen er at det alltid vi være mange bestand som ikke blir fulgt opp, som medfører forsømt skog med de konsekvenser det fører med seg. Veilederen gir deg skogfaglige og økonomiske råd vedrørende bestandspleie ved ulike høyder:
- 1 – 5 meter høyde: Ungskogpleie
- 9 – 13 meter høyde: Biotynning
- 13 – 19 meter, tynningshøyde: Forhåndsrydding før tynning
- Hogstmoden skog: Forhåndsrydding før hovedhogst
Når bør tynning gjennomføres, hvilke risikoer det er ved tynning og til slutt er vi kort innom hprGallring og hvordan det kan brukes av entreprenøren for å øke kvaliteten på tynningen.
-
Bernt Bjørnstad
Bernt er utdannet forstkandidat fra NMBU Ås. Han jobber med skogskjøtsel på Skogkurs, med ekstra fokus på foryngelse og ungskog. Bernt har tidligere jobbet som skogbruksleder og skogkulturansvarlig i Glommen Mjøsen Skog SA (2016 – 2021), og har erfaring innen faglig rådgivning i det utøvende skogbruket. Ved siden av dette er Bernt gårdbruker og skogeier selv.