Årlig felles 6 500 tonn hjorteviltkjøtt, hvorav 15 % leveres til viltbehandlingsanlegg. 85 % tas hånd om av jegerne og jaktlagene til egen husholdning og til lokal foredling.
Bearbeiding og salg av viltkjøtt til andre er regulert gjennom bestemmelser som er vanskelig og til dels lite kjent. Mattilsynet skal kontrollere at bestemmelsene håndheves.
Word-dokumentet over inneholder:
- Skjema for mottak av kjøtt
- Skjema for foredling av kjøtt
- Skjema for renhold
- Skjema for temperatur
- Skjema for fareanalyse
Norge inngikk i 2010 EØS-avtale angående viltkjøtt-omsetning. EUs forordninger er tatt inn i de norske forskriftene på området. I tillegg fikk Norge forhandlet seg til noen unntaksbestemmelser med begrunnelse i naturgitte forhold og historiske tradisjoner. Samlet her dette gitt et lite oversiktlig regelverk som lokale viltkjøtt-foredlere skal forholde seg til og som Mattilsynet skal kontrollere.
For å gjøre regelverket mer tilgjengelig, har prosjeket samlet de bestemmelsene som er relevant for jegere og lokale foredlere. Men å sette seg inn i og følge prosjektets anvisninger, skal aktiviteten være innenfor gjeldende bestemmelser.
-
Øyvind Juliussen
Øyvind er utdannet forstkandidat fra NMBU Ås. Han er ansvarlig for jakt, vilt og utmark ved Skogkurs. Han har jobbet som skogbrukssjef og viltforvalter fra 2008 – 2020 med ansvar for fallviltgruppe og kommunalt fellingslag for store rovdyr.
-
Dagh Bakka
Dagh er utdannet skog- og utmarkstekniker fra Evenstad og viltmäster fra Öster Malma. Han jobber med kursene feltkontroll av hjorteviltkjøtt, lokal foredling av hjorteviltkjøtt, jaktledelse, utmark som næring, ettersøk videregående, ettersøk av hjortevilt og GPS – hundepeil. Dagh har også jobbet mange år som utmarksforvalter.