Ettersøk

For deg som vil utgjøre en forskjell!
Skogkurs som profe­sjo­nelt kompe­tanse­senter for ettersøk, vil bidra til en forskjell for dyre­vel­ferden hos skadet hjortevilt. 

Vi har instruk­tører med solid etter­søks­er­fa­ring fra blant annet konti­nentet, der ettersøk blir ansett som – ikke bare en hobby, men et profe­sjo­nelt yrke. Skogkurs ønsker å formidle etter­søks­ar­beidet som profe­sjon, slik at vi lykkes enda bedre med våre ettersøk.

Det finnes ingen snar­veier til å bli en dyktig etter­søks­ekvi­pasje. Både hund og fører må være spesielt inter­es­serte i faget, og kunne tilegne seg mye prak­tisk erfaring. 

En bra start for å finne ut om dette kan være noe for deg, er å delta på kurs med våre erfarne kurs­hol­dere. Vårt mål er at profe­sjo­nell opplæ­ring av etter­søks­ekvi­pa­sjer skal bidra til å forkorte viltets lidelser. En dyktig etter­søks­ekvi­pasje, vil ha gode forut­set­ninger for å lykkes med å finne skadet elg, hjort og rådyr, og om nødvendig avlive viltet humant og profesjonelt. 

 Det er viktig at det arbeides fore­byg­gende for å mini­mere antall viltpå­kjørsler og skade­sky­tinger under jakt. Men når uhellet først er ute, må det legges ned et solid arbeid i å utføre et grundig og forsvarlig ettersøk, nettopp for at viltet skal lide minst mulig. 

Det som kjenne­tegner våre etter­søks­kurs, er at under­vis­ningen foregår primært utedørs i felt. Undervisningen skjer gjennom prak­tiske øvelser og sammen med egen hund, for å gi reell over­fø­rings­verdi til det prak­tiske etter­søks­ar­beidet Vi mener at læring i felt er det som gir mest kunn­skap til ekvi­pa­sjen, og da spesielt for hundefører. 

Nedenfor finner du de tre etter­søks­kur­sene som Skogkurs tilbyr, men vi tilpasser gjerne kurs­inn­hold etter behov og ønsker. Det er bare å ta kontakt! 

«Utgjør en forskjell- bidra til mindre lidelser for viltet»  

Ønsker du etter­søks­kurs utover dette, ta kontakt med oss.

Klauvsko

For deg som vil effek­ti­vi­sere spor­tre­ningen med din hund. Bruk av klauvsko er en trenings­me­tode der en kommer så nær et naturlig spor som mulig. Bruk av blod er abso­lutt ikke nødvendig.

Snitthårsbøker

For deg som med sikkerhet vil vite hvor dyret har blitt truffet!
Om et vilt er påkjørt eller påskutt så vil det alltid finnes hår på skade- eller skudd­plassen. Det er vans­kelig å iden­ti­fi­sere hvor på dyret hårene kommer fra. Så særlig ved viltpå­kjørsler kan hårene fortelle hvilke vilt­arter vi skal gå ettersøk etter.

For å gjøre dette enklere har Skogkurs utar­beidet snitt­hårs­bøker som er et verktøy når vi driver ettersøk. 

Heftet:
Ettersøk – av skadet hjortevilt

Det ble også laget et faghefte til bruk under kurset «Ettersøk videre­gå­ende». Det er skrevet utfyl­lende og dekkende for de viktigste forhold og kan derfor også brukes i annen opplæ­rings­sam­men­heng og til selvstudium. 

Miniatyr av hefte
  • Øyvind Juliussen

    Øyvind Juliussen

    Øyvind er utdannet forst­kan­didat fra NMBU Ås. Han er ansvarlig for jakt, vilt og utmark ved Skogkurs. Han har et stort enga­sje­ment for ettersøk og dyre­vel­ferd. Han jobber aktivt med fall­vilt i to kommuner i Innlandet. Juliussen har en stor liden­skap for trening og bruk av etter­søks­hunder, og er også etter­søks­dommer. Han har tidli­gere  jobbet som skog­bruks­sjef og vilt­for­valter fra 2008 – 2020 med ansvar for fall­vilt­gruppe og kommu­nalt fellingslag for store rovdyr.