Landbruksveibruer – inspek­sjon og vedlikehold

Høsten nærmer seg og brua bør inspi­seres og vedli­ke­holdes før høst­blauta kommer. 

Tekst: Martin Bråthen
Foto: Håkon Bjerke

Ei bru er en enkelt­kon­struk­sjon på et punkt på veien med spenn over 2,5 meter. Dette punktet er kritisk for å komme til arealet på andre siden og skal tåle de store og tunge tømmervogntogene. 

Det er kost­bart å anlegge en bru. De skal normalt dimen­sjo­neres etter 200-års flom og ha en forventet levetid på 100 år. For å ivareta innves­te­ringen og leve­tiden må den også tas vare på. Hvordan kan du lese om i  Vedlikehold av land­bruks­veibru. Du bør budsjet­tere med en årlig snitt-vedli­ke­holds­kostnad på over 50 kr/m2.   

Å ikke se etter og vedli­ke­holde brua vil raskt medføre høye kost­nader enten som følge av dyre repa­ra­sjoner og utskif­tinger, eller at leve­tiden blir redu­sert. Mange bruer er dess­verre forsømt over lang tid. Konsekvensen av forsøm­melsen bør kart­legges med hensyn til brukernes sikkerhet. Du som brueier er ansvarlig for sikkerheten. 

Du bør gjen­nom­føre en tilstands­vur­de­ring, og ved tvil bør fageks­per­tise tilkalles for en grun­di­gere regist­re­ring (med tiltaks­liste), og ved behov også en bæreevnevurdering. 

Skogkurs har mer og fritt tilgjen­gelig infor­ma­sjon om Bruer på land­bruks­veier på vår hjemmeside. 

  • Martin Bråthen

    Martin er prosjekt­leder, og arbeider nesten uteluk­kende med faget skog­s­veier. Krav og forma­li­teter, orga­ni­se­ring, veivedli­ke­hold, økonomi, veiplan­leg­ging og sikkerhet er noen felter Martin behersker godt. Martin holder også tak i det admi­ni­stra­tive rundt kursene som omhandler skog­s­veier. 

ARKIV

FAGOMRÅDER