Ekstremværet Hans medførte store vannskader på skogsbilveiene på Østlandet. De store vannmengdene kom på kort tid og medførte flom, villbekker og skred, noe som kan betegnes som naturskade.
Tekst: Martin Bråthen
Foto: Kjetil Ulset
Kort om naturskadeordningen
Skader på eiendom som skyldes naturulykke og som ikke kan forsikres ved en alminnelig forsikringsordning, kan erstattes gjennom den statlige naturskadeordningen hos Landbruksdirektoratet. Naturskadeordningen gjelder for landbruksvei/skogsvei med tilhørende bruer som ligger utenfor 5 dekar fra bolighus. Menneskelige feil som forårsaker oversvømmelser som skyldes forsømt vedlikehold dekkes ikke av flombegrepet. Det samme gjelder for veier som ikke er bygd i henhold til krav.
Les mer om kriteriene på Landbruksdirektoratet – Om naturskadeerstatning.
Erstatning
Erstatningen skal brukes til å dekke omkostningene for å rette opp skaden til opprinnelig stand, altså til samme standard som før skaden.
Søknad
Private veieiere eller veilag kan søke erstatning elektronisk via Altinn: Søknad om erstatning etter naturskade. Vi anbefaler at du bruker litt tid på å lese informasjonen om ordningen og søknadsprosessen her: Landbruksdirektoratet – Naturskadeordningen.
Tidsfrist
- Du må søke innen 3 måneder etter at hendelsen fant sted!
- Saksbehandlingstiden etter innsendt søknad er 4 måneder, men ved stor pågang må lenger tid påregnes.
- Klagefrist er 3 uker etter mottatt vedtak fra Landbruksdirektoratet.
- Tidsfrist for gjennomføring av tiltak er 3 år (+1 år etter søknad om forlengelse).
Forberedelser
Dokumentasjon og beskrivelser av skaden er viktig. Skaden skal beskrives, det skal utarbeides en plan for utførelse av reparasjon, samt spesifisere timer og materiell. Dokumentasjon av gjenopprettingskostnader skal gjøres enten gjennom skadeoppgave, takst eller anbud:
- Skader under 50 000 kr kan du selv dokumentere (skadeoppgave)
- Skader mellom 50 000 – 200 000 kr skal dokumenteres gjennom anbud fra en entreprenør eller gjennom takst
- Skader mellom 200 000 – 500 000 kr og mer skal dokumenteres gjennom anbud fra to forskjellige entreprenører, eller gjennom takst
- Landbruksdirektoratet kan hyre takst ved skader over 500 000 kr
Obs. takstkostnader dekkes ikke av ordningen.
Dette må med i søknaden:
- Bilder av skadene og området rundt, og om mulig også bilder før hendelsen
- Kart med anmerkninger og helst referanser til bildene
- Beskriv hva veien benyttes til. Det forventes ikke at du oppgir et tall for den økonomiske verdien av veien, men at du i søknaden beskriver de økonomiske og praktiske konsekvensene av at veien ikke blir reparert.
Økonomiske forhold
Erstatningssummen settes til 85 prosent av beregningsgrunnlaget/søknadssum. Du må selv dekke en egenandel på 15 prosent. Merkostnader som å øke dimensjon på stikkrenner kan bli lagt til søknadssummen, og må søkes om i tillegg til gjenoppretningskostnaden (begrensing opp til 30 000 kr).
Dårlig vedlikehold, manglende tilsyn, svak konstruksjon med mer vil medføre avkortning. Det kan ytes erstatning for rimelige og nødvendige utlegg du har hatt til akutte tiltak for å avverge naturskaden, eller for å begrense skadens omfang. Dette kalles redningsomkostninger. Erstatningssaken må overstige 20 000 kr for å ikke bortfalle. Se eksempler på beregning på landbruksdirektoratets hjemmeside – Beregning og utbetaling!
Utbetaling
Utbetaling skjer normalt etter at skaden er reparert, og dokumentasjon på reparasjonen er sendt til Landbruksdirektoratet. Der gjenopprettingen tar tid og der entreprenør krever delfakturering kan du søke om forskudd.
Annet tips
Er du rammet av andre ødeleggelser grunnet ekstremværet Hans, som ikke dekkes av eksisterende forsikringstilbud. Ta en titt på Norsk Naturskadepool sin hjemmeside for mer informasjon.
-
Martin Bråthen
Martin er prosjektleder, og arbeider nesten utelukkende med faget skogsveier. Krav og formaliteter, organisering, veivedlikehold, økonomi, veiplanlegging og sikkerhet er noen felter Martin behersker godt. Martin holder også tak i det administrative rundt kursene som omhandler skogsveier.