Stikkrenne med for liten kapasitet i forbinnelse med ekstremværet Hans 2023

Slik bruker du natur­skade­er­stat­ning på skogsvei

Ekstremværet Hans medførte store vann­skader på skogs­bil­veiene på Østlandet. De store vann­meng­dene kom på kort tid og medførte flom, vill­bekker og skred, noe som kan betegnes som naturskade.

Tekst: Martin Bråthen
Foto: Kjetil Ulset

Kort om naturskadeordningen 

Skader på eiendom som skyldes natur­ulykke og som ikke kan forsikres ved en almin­nelig forsik­rings­ord­ning, kan erstattes gjennom den stat­lige natur­skade­ord­ningen hos Landbruksdirektoratet. Naturskadeordningen gjelder for landbruksvei/skogsvei med tilhø­rende bruer som ligger utenfor 5 dekar fra bolighus.  Menneskelige feil som forår­saker over­svøm­melser som skyldes forsømt vedli­ke­hold dekkes ikke av flom­be­grepet. Det samme gjelder for veier som ikke er bygd i henhold til krav.

Les mer om krite­riene på Landbruksdirektoratet – Om natur­skade­er­stat­ning.

Erstatning 

Erstatningen skal brukes til å dekke omkost­nin­gene for å rette opp skaden til opprin­nelig stand, altså til samme stan­dard som før skaden.

Søknad

Private veieiere eller veilag kan søke erstat­ning elekt­ro­nisk via Altinn: Søknad om erstat­ning etter natur­skade. Vi anbe­faler at du bruker litt tid på å lese infor­ma­sjonen om ordningen og søknads­pro­sessen her: Landbruksdirektoratet – Naturskadeordningen.

Tidsfrist

  • Du må søke innen 3 måneder etter at hendelsen fant sted! 
  • Saksbehandlingstiden etter innsendt søknad er 4 måneder, men ved stor pågang må lenger tid påregnes. 
  • Klagefrist er 3 uker etter mottatt vedtak fra Landbruksdirektoratet. 
  • Tidsfrist for gjen­nom­fø­ring av tiltak er 3 år (+1 år etter søknad om forlengelse). 
Vann i vei. Foto: Martin Bråthen, Skogkurs.
Vann i vei. Foto: Martin Bråthen, Skogkurs.

Forberedelser

Dokumentasjon og beskri­velser av skaden er viktig. Skaden skal beskrives, det skal utar­beides en plan for utfø­relse av repa­ra­sjon, samt spesi­fi­sere timer og mate­riell. Dokumentasjon av gjen­opp­ret­tings­kost­nader skal gjøres enten gjennom skade­opp­gave, takst eller anbud: 

  • Skader under 50 000 kr kan du selv doku­men­tere (skade­opp­gave) 
  • Skader mellom 50 000 – 200 000 kr skal doku­men­teres gjennom anbud fra en entre­prenør eller gjennom takst 
  • Skader mellom 200 000 – 500 000 kr og mer skal doku­men­teres gjennom anbud fra to forskjel­lige entre­pre­nører, eller gjennom takst 
  • Landbruksdirektoratet kan hyre takst ved skader over 500 000 kr 

Obs. takst­kost­nader dekkes ikke av ordningen. 

Dette må med i søknaden:

  • Bilder av skadene og området rundt, og om mulig også bilder før hendelsen 
  • Kart med anmerk­ninger og helst refe­ranser til bildene 
  • Beskriv hva veien benyttes til. Det forventes ikke at du oppgir et tall for den økono­miske verdien av veien, men at du i søknaden beskriver de økono­miske og prak­tiske konse­kven­sene av at veien ikke blir reparert. 
BTA - brukolaps. Foto: Espen Korsvolla
Brukolaps, Brandbu og Tingelstad almen­ninger. Foto: Espen Korsvolla

Økonomiske forhold 

Erstatningssummen settes til 85 prosent av beregningsgrunnlaget/søknadssum. Du må selv dekke en egen­andel på 15 prosent. Merkostnader som å øke dimen­sjon på stikk­renner kan bli lagt til søknads­summen, og må søkes om i tillegg til gjen­opp­ret­nings­kost­naden (begren­sing opp til 30 000 kr). 

Dårlig vedli­ke­hold, mang­lende tilsyn, svak konstruk­sjon med mer vil medføre avkort­ning. Det kan ytes erstat­ning for rime­lige og nødven­dige utlegg du har hatt til akutte tiltak for å avverge natur­skaden, eller for å begrense skadens omfang. Dette kalles rednings­om­kost­ninger.  Erstatningssaken må over­stige 20 000 kr for å ikke bort­falle.  Se eksempler på bereg­ning på land­bruks­di­rek­to­ra­tets hjem­me­side – Beregning og utbe­ta­ling

Utbetaling

Utbetaling skjer normalt etter at skaden er repa­rert, og doku­men­ta­sjon på repa­ra­sjonen er sendt til Landbruksdirektoratet. Der gjen­opp­ret­tingen tar tid og der entre­prenør krever delfak­tu­re­ring kan du søke om forskudd.

Annet tips

Er du rammet av andre ødeleg­gelser grunnet ekstrem­været Hans, som ikke dekkes av eksis­te­rende forsik­rings­tilbud. Ta en titt på Norsk Naturskadepool sin hjem­me­side for mer informasjon. 

  • Martin Bråthen

    Martin er prosjekt­leder, og arbeider nesten uteluk­kende med faget skog­s­veier. Krav og forma­li­teter, orga­ni­se­ring, veivedli­ke­hold, økonomi, veiplan­leg­ging og sikkerhet er noen felter Martin behersker godt. Martin holder også tak i det admi­ni­stra­tive rundt kursene som omhandler skog­s­veier. 

ARKIV

FAGOMRÅDER