Ny og bedre innsikt i trærnes vekst

Hvordan påvirker klima og skjøtsel trærnes vekst? Det er spørs­målet bak dendro­meter-prosjektet som nå rulles ut i Sør-Norge. 

Med støtte fra både forsk­nings­mil­jøer og skog­bruket, skal prosjektet gi ny kunn­skap om hvordan gran, furu og barblan­dings­skog respon­derer på ulike vekst­for­hold og tiltak som tynning, gjøds­ling og lukket hogst.

Prosjektet er et samar­beid mellom Skogkurs og NMBU, og involverer både fors­kere og praktikere.

– Vi ønsker å akti­vere skog­folk over hele landet til å bidra med ideer og data­inn­sam­ling, sier Line Nybakken.

Dette gjør prosjektet til en spesial­va­riant av det som inter­na­sjo­nalt kalles «citizen science», eller folke­forsk­ning – her kalt «skog­bru­ker­forsk­ning».

Hva er et dendrometer?

Et dendro­meter er et instru­ment som brukes til å måle veksten eller endringer i tykkelsen på trær og planter over tid. Det festes i stammen på et tre og regist­rerer små endringer i diame­teren, som viser hvordan treet vokser og tar opp vann. 

Satt sammen med klima­data, kan vi så finne ut hvordan treet reagerer på varia­sjoner i tempe­ratur, nedbør eller tørke. Dendrometre brukes ofte i skog­forsk­ning, økologi og klima­stu­dier for å over­våke helse­til­standen til trær og forstå hvordan vege­ta­sjon påvirkes av klimaendringer.

I denne filmen forklarer Line Nybakken, professor i skog­øko­logi, ved Norges miljø- og biovi­ten­ska­pe­lige univer­sitet (NMBU), hva du bør tenke på når du skal sette opp et dendrometer.

Et lands­dek­kende nett­verk av målepunkter

Prosjektet bygger videre på et eksis­te­rende nett­verk av dendro­me­ter­flater og utvides nå med 41 nye flater fordelt på Innlandet, Østfold, Buskerud, Oslo, Akershus, Telemark, Vestfold og Agder. Målet er å få et helhetlig bilde av hvordan trærne reagerer ved å se på natur­lige klima­end­ringer og ulike måter å drive skjøtsel på.

Når bør det settes opp?

For å få med hele vekst­se­songen, bør dendro­me­terne ut tidlig på våren. De har inne­bygd batteri, og skal kunne stå og regist­rere i nærmere ti år før de byttes, men vi laster ned dataene minst en gang i året for å kunne følge med.

Prosjektet er et samar­beid mellom Skogkurs og NMBU, og involverer både fors­kere og praktikere.

Det blir en post om dette på Hurdagene, så gjerne kom innom for å se og høre.

ARKIV

FAGOMRÅDER