Hvordan påvirker klima og skjøtsel trærnes vekst? Det er spørsmålet bak dendrometer-prosjektet som nå rulles ut i Sør-Norge.
Med støtte fra både forskningsmiljøer og skogbruket, skal prosjektet gi ny kunnskap om hvordan gran, furu og barblandingsskog responderer på ulike vekstforhold og tiltak som tynning, gjødsling og lukket hogst.
Prosjektet er et samarbeid mellom Skogkurs og NMBU, og involverer både forskere og praktikere.
– Vi ønsker å aktivere skogfolk over hele landet til å bidra med ideer og datainnsamling, sier Line Nybakken.
Dette gjør prosjektet til en spesialvariant av det som internasjonalt kalles «citizen science», eller folkeforskning – her kalt «skogbrukerforskning».
Hva er et dendrometer?
Et dendrometer er et instrument som brukes til å måle veksten eller endringer i tykkelsen på trær og planter over tid. Det festes i stammen på et tre og registrerer små endringer i diameteren, som viser hvordan treet vokser og tar opp vann.
Satt sammen med klimadata, kan vi så finne ut hvordan treet reagerer på variasjoner i temperatur, nedbør eller tørke. Dendrometre brukes ofte i skogforskning, økologi og klimastudier for å overvåke helsetilstanden til trær og forstå hvordan vegetasjon påvirkes av klimaendringer.
I denne filmen forklarer Line Nybakken, professor i skogøkologi, ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), hva du bør tenke på når du skal sette opp et dendrometer.
Et landsdekkende nettverk av målepunkter
Prosjektet bygger videre på et eksisterende nettverk av dendrometerflater og utvides nå med 41 nye flater fordelt på Innlandet, Østfold, Buskerud, Oslo, Akershus, Telemark, Vestfold og Agder. Målet er å få et helhetlig bilde av hvordan trærne reagerer ved å se på naturlige klimaendringer og ulike måter å drive skjøtsel på.
Når bør det settes opp?
For å få med hele vekstsesongen, bør dendrometerne ut tidlig på våren. De har innebygd batteri, og skal kunne stå og registrere i nærmere ti år før de byttes, men vi laster ned dataene minst en gang i året for å kunne følge med.
Prosjektet er et samarbeid mellom Skogkurs og NMBU, og involverer både forskere og praktikere.
Det blir en post om dette på Hurdagene, så gjerne kom innom for å se og høre.
-
Bjørn Lybæk