Ulovlig omset­ning av vilt­kjøtt er et stadig økende problem! Kan du reglene?

Vet du at du som vanlig jeger ikke har lov til å selge den vakuum­pakka hjorte­fi­leten, verken til mora di, kusina eller naboen din? Mange vil stoppe ulovlig salg av vilt­kjøtt, men verken Mattilsynet, poli­tiet eller skatte­myn­dig­he­tene tar grep. Betyr det at det ikke er et problem?

Tekst: av Øyvind Juliussen (Skogkurs), Johan Trygve Solheim (Stiftelsen Hjorteviltet) og Jon Anders Stavang (Norsk hjorte­senter).
Foto: Øyvind Juliussen

Les hele artikkel fra tids­skriftet Hjorteviltet her.

Friske hjortedyr har prima kjøtt­kva­litet. Dårlig kvalitet skyldes som oftest feil kule­plas­se­ring, dårlig slakte­hy­giene, forhold under mørning og pakking, eller dårlig innfry­sing og lagring.

Uansett hvor bra stelt det er med slaktet, på slakte­plassen eller i slakte­boden: En jeger kan bare selge hele eller grov­par­terte slakt i åtte deler, og da kun til privat­per­soner som skal spise kjøttet selv.

Strenge regler – og unntaket

Hovedregelen er at alt hjorte­vilt­kjøtt som skal omsettes, må kontrol­leres av Mattilsynet på et godkjent vilt-behand­lings­an­legg. Videre må alle bedrifter som skal jobbe med føde­varer (mat) regist­rere seg hos Mattilsynet.

Feltkontrollørordningen utgjør et unntak fra Mattilsynets hoved­regel, og er et alter­nativ for jegere som skyter mer hjorte­vilt enn de har brukt for i egen hushold­ning. På felt­kon­trollør-kurset lærer du de viktigste prin­sip­pene for å sikre god kjøttkvalitet.

Som godkjent felt­kon­trollør kan en jeger godkjenne hele slakt. Slaktet kan selges i maksi­malt åtte deler, enten til privat­person eller til en detal­jist (for eksempel en restau­rant eller lokal­bu­tikk) som selger til sluttbruker.

Det grå Facebook-markedet

Ordningen har utvil­somt hevet kvali­teten på kjøtt fra norsk utmark og gjort mange jegere bevisste på regel­verket. Men ser du på Facebook, omsettes mye vilt­kjøtt ulovlig. Vi tenker da spesielt på forbudet mot å selge styk­nings­deler og kvernet kjøtt til andre.

Ofte skjer salg av styk­nings­deler og kvernet kjøtt fra ikke-godkjente dyr helt åpen­lyst, der jegeren oppgir alle kontakt­opp­lys­ninger. Det tyder på at det strenge regel­verket er dårlig kjent eller at man føler seg trygg på at salget ikke vil få straffe­retts­lige konsekvenser.

For en detal­jist som skal skjære ned vilt­slakt, er det blant annet strenge krav til egnede lokaler, hygiene, utstyr til å produ­sere trygg mat og et system for matsik­kerhet. Man må ha intern­ru­tiner som doku­men­terer fare-analyse og kritiske kontroll­punkt (HACCP), rutiner for renhold, vedli­ke­hold, skade­dyr­kon­troll, og sporing med mer.

Med andre ord kreves omfat­tende kompe­tanse for å jobbe med og omsette kjøtt­varer. Vi tror de færreste vanlige jegere har god greie på dette. Det er urovek­kende at mange som selger kjøtt uten tanke på hvilken risiko de påfører intet­anende kjøpere.

SELGES ÅPENLYST: Du behøver ikke leite lenge for å finne vilt­kjøtt som selges ferdig partert, uten at det opplyses om det har vært via slakteri.

Når skatten slår inn

Så lenge pengene renner ut av din egen konto og kreditt­kortet ikke tar fyr, er det bare din nærmeste familie som kan stille spørsmål ved hobbyen. Når du derimot får inntekter ved å selge egen­skutt vilt, er det en grense for hvor mye du kan selge før det blir skatte­pliktig inntekt.

Regelverket virker noe uklart på dette området, men tolker vi skatte­etaten sine formu­le­ringer rett, er grensen bare 2000 kroner. Blir denne grensen overholdt?

Et regne­ek­sempel

La oss gjøre et regne­ek­sempel på hjorte­jakta: 52 900 jegere oppga i siste jaktår at de jakta hjort. Statistikken viser at det ble felt om lag 54 000 hjort, altså en hjort per jeger.

Dersom et gjen­nom­snittlig hjor­te­slakt veier 50 kilo, høstes det 2500 tonn hjorte­kjøtt årlig. Med elg, vill­rein og rådyr på lasset er volumet hele 6000 tonn.

Noe av kjøttet omsettes i det profe­sjo­nelle markedet, men vilt­kjøtt­bran­sjen opplever at det er vans­kelig å få nok råvarer. Det aller meste holdes innenfor det private markedet, uten at noen har kvan­ti­fi­sert det.

Et forsiktig estimat fra oss er at 25 prosent omsettes privat, altså om lag 1500 tonn. Med en markeds­verdi på 90 kr/kg tilsvarer det 135 millioner kroner.

Bare lek med tall?

Med «hobby-grensen» på 2000 kroner vil det si at omset­ningen skulle vært fordelt på 70 000 av de totalt 90 000 hjorte­vilt­je­gerne. Det stiller vi oss tvilende til.

Joda, noen vil kalle dette for lek med tall, men er tallene i nærheten, er det en bety­delig svart omset­ning som foregår åpen­lyst. Omsetningen skulle vært beskattet, og det skulle også vært betalt merverdiavgift.

Er anta­gel­sene riktige, er det i tillegg verdt å merke seg at omset­ningen ødelegger for virk­som­he­tene som prøver å etab­lere lokale arbeids­plasser. Økt verdi­ska­ping på hjorte­vilt­res­sur­sene er høyt prio­ri­tert både hos norske poli­ti­kere og myndigheter.

Gir jakta et rufsete omdømme

Utfordringene med ulovlig kjøtt­salg, er at det fører til dårlig omdømme for jegerne, vilt­kjøttet og viltkjøttbransjen.

Vi jegere skal gjerne dele av det vi høster fra naturen med de som ikke jakter selv. Det er viktig med tanke på omdømmet til jakta og jegerne. Men vi må hånd­tere både ressursen og lovverket på en skik­kelig måte.

Om vi omsetter vilt­kjøtt innenfor lovverket, og selger et hygie­nisk og bra produkt, gir det posi­tivt omdømme for alle – både jegeren, vilt­kjøtt­bran­sjen, og vilt­kjøttet som vi elsker.

Les hele artikkel fra tids­skriftet Hjorteviltet her.

ARKIV

FAGOMRÅDER