Hjortevilt 2025 – presentasjoner

25. og 26. mars arran­gerte Skogkurs semi­naret Hjortevilt 2025 på Gardemoen! Seminaret Hjortevilt er midt i blinken for deg som er inter­es­sert i både jakt, viltet og forvaltning. 

Presentasjoner 2025

Dag 1


Endelig krav om bedre fore­byg­ging og hånd­te­ring av dyre­på­kjørsler, Aina Windsvold, Ruralis
Adaptiv forvalt­ning av CWD, Atle Mysterud, UiO
Nytt fra Elgmark prosjektet, Andrea Miller, UINN
Nytt fra Landbruksdirektoratet og ny forvalt­nings­tra­tegi for hjorte­vilt. Lars Bendik Austmo og Runar Myrvang, Landbruksdirektoratet.
Should I Stay or Should I Go? Beteendesmässiga responser hos älgarna till stäl­lande jakt­hundar, Giorgia Ausillio, SLU
Nytt fra prosjektet Elgkalven Trampe, Bjørnar Ytrehus, Veterinærinstituttet
Negativ utvik­ling av slakte­vekter hos elg fra Agder til Trøndelag, Boris Fuchs, UINN
Jegerliv med Martin Brenne

Dag 2

Hvilke områder er sårbare for skog­lige beite­skader?  Christer Kalèn, Skogstyrelsen
Urbane rådyr- «året etter», Andreas Zedrosser, USN
Vilt- og klima­til­passet skog­bruk, Kjartan Sjulstad, Fritzøe Skoger
Nytt fra Miljødirektoratet, Siri Hånes Langen, Miljødirektoratet
Nytt fra Veterinærinstituttet, Malin Rokseth Reiten, Veterinærinstituttet
Karlegging av vilt­trekk, Pål Sindre Svae, Indre Østfold kommune



Mer om programinnhold

Should I Stay or Should I Go? Beteendemässiga responser hos älgarna till stäl­lande jakt­hundar.
Giorgia Ausillio, SLU har i samar­beid med Svenske Elghundsklubben analy­sert data fra jakt­prøver mellom 2007 og 2024.  Hvorfor er det slik at noen hunder stiller elg i los mens andre ikke? 

Adaptiv forval­ting av CWD 
Atle Mysterud UiO, forteller om prosjektet der de ønsker å skaffe ny kunn­skap og utvikle analy­tiske verktøy som mulig­gjør adaptiv forvalt­ning av CWD hos vill­rein i Nordfjella og på Hardangervidda. Utbruddet av skrante­syke (CWD) blant vill­rein i Norge utgjør en stor utford­ring for norsk natur­for­valt­ning. Det er stor usik­kerhet om fore­komst og effekter av ulike tiltak. Det er derfor krevende å balan­sere behovet for effek­tive tiltak for å begrense sykdommen, samtidig som tiltak kan være inngri­pende for villreinbestandene. 

Vilt- og klima­til­passet skog­bruk- Fritzøe Skoger  
Kjartan Sjulstad, Utmarkssjef Fritzøe Skoger. Fritzøe Skoger har fokus på både viltet og skog­bruk.  Vi får høre mer om hvilke grep Fritzøe har gjort, og på hvilke måte dette er posi­tivt for viltet, og hvordan dette også er med på ruste eien­dommen mot klimaendringer. 

Hvilke områder er sårbare for skog­lige beite­skader? 
Christer Kalèn, Skogstyrelsen. På tampen av 2024 kom en omfat­tende forsk­nings­rap­port om beite­skader. Forskningsrapporten viser at det er store forskjeller i furu­sko­gens sårbarhet for beiteskader. 

Urbane rådyr – året etter
Andreas Zedrosser, Universitetet i Sørøst Norge holdt i fjor fore­draget “Rådyr eller «bydyr»: økologi og forvalt­ning av rådyr i urbane strøk” . Nå har det gått ett år, det har blitt merket flere dyr. Hva vet vi nå? 

Elgkalven Trampe 
Malin Rokset Reiten, Veterinærinstituttet. Fra flere områder i Norge kommer det rapporter om fallende antall elgkalver, funn av syke og døde elgkalver og lav tilvekst hos de elgkal­vene som over­lever. Veterinær insti­tuttet har et prosjekt for å finne årsaker til dette . 

Elgmark prosjektet 
Andrea Miller Universitetet i Innlandet. Etter funn av hundens dverg­ben­de­l­mark, Echinococcus cana­densis G10, ble det startet opp et prosjekt for å kart­legge og finne mer infor­ma­sjon om denne parasitten. 

Jegerliv 
Martin Brenne er en kunn­skapsrik kar som jakter mer enn de fleste av oss. Martin har et bren­nende enga­sje­ment for jakt, og da særlig for hunde­jakt. Martin gir oss et innblikk i sin hverdag.  
 

  • Øyvind Juliussen

    Øyvind Juliussen

    Øyvind er utdannet forst­kan­didat fra NMBU Ås. Han er ansvarlig for jakt, vilt og utmark ved Skogkurs. Han har et stort enga­sje­ment for ettersøk og dyre­vel­ferd. Han jobber aktivt med fall­vilt i to kommuner i Innlandet. Juliussen har en stor liden­skap for trening og bruk av etter­søks­hunder, og er også etter­søks­dommer. Han har tidli­gere  jobbet som skog­bruks­sjef og vilt­for­valter fra 2008 – 2020 med ansvar for fall­vilt­gruppe og kommu­nalt fellingslag for store rovdyr.

ARKIV

FAGOMRÅDER