25. og 26. mars arrangerte Skogkurs seminaret Hjortevilt 2025 på Gardemoen! Seminaret Hjortevilt er midt i blinken for deg som er interessert i både jakt, viltet og forvaltning.
Presentasjoner 2025
Dag 1
Endelig krav om bedre forebygging og håndtering av dyrepåkjørsler, Aina Windsvold, Ruralis
Adaptiv forvaltning av CWD, Atle Mysterud, UiO
Nytt fra Elgmark prosjektet, Andrea Miller, UINN
Nytt fra Landbruksdirektoratet og ny forvaltningstrategi for hjortevilt. Lars Bendik Austmo og Runar Myrvang, Landbruksdirektoratet.
Should I Stay or Should I Go? Beteendesmässiga responser hos älgarna till ställande jakthundar, Giorgia Ausillio, SLU
Nytt fra prosjektet Elgkalven Trampe, Bjørnar Ytrehus, Veterinærinstituttet
Negativ utvikling av slaktevekter hos elg fra Agder til Trøndelag, Boris Fuchs, UINN
Jegerliv med Martin Brenne
Dag 2
Hvilke områder er sårbare for skoglige beiteskader? Christer Kalèn, Skogstyrelsen
Urbane rådyr- «året etter», Andreas Zedrosser, USN
Vilt- og klimatilpasset skogbruk, Kjartan Sjulstad, Fritzøe Skoger
Nytt fra Miljødirektoratet, Siri Hånes Langen, Miljødirektoratet
Nytt fra Veterinærinstituttet, Malin Rokseth Reiten, Veterinærinstituttet
Karlegging av vilttrekk, Pål Sindre Svae, Indre Østfold kommune

Mer om programinnhold
Should I Stay or Should I Go? Beteendemässiga responser hos älgarna till ställande jakthundar.
Giorgia Ausillio, SLU har i samarbeid med Svenske Elghundsklubben analysert data fra jaktprøver mellom 2007 og 2024. Hvorfor er det slik at noen hunder stiller elg i los mens andre ikke?
Adaptiv forvalting av CWD
Atle Mysterud UiO, forteller om prosjektet der de ønsker å skaffe ny kunnskap og utvikle analytiske verktøy som muliggjør adaptiv forvaltning av CWD hos villrein i Nordfjella og på Hardangervidda. Utbruddet av skrantesyke (CWD) blant villrein i Norge utgjør en stor utfordring for norsk naturforvaltning. Det er stor usikkerhet om forekomst og effekter av ulike tiltak. Det er derfor krevende å balansere behovet for effektive tiltak for å begrense sykdommen, samtidig som tiltak kan være inngripende for villreinbestandene.
Vilt- og klimatilpasset skogbruk- Fritzøe Skoger
Kjartan Sjulstad, Utmarkssjef Fritzøe Skoger. Fritzøe Skoger har fokus på både viltet og skogbruk. Vi får høre mer om hvilke grep Fritzøe har gjort, og på hvilke måte dette er positivt for viltet, og hvordan dette også er med på ruste eiendommen mot klimaendringer.
Hvilke områder er sårbare for skoglige beiteskader?
Christer Kalèn, Skogstyrelsen. På tampen av 2024 kom en omfattende forskningsrapport om beiteskader. Forskningsrapporten viser at det er store forskjeller i furuskogens sårbarhet for beiteskader.
Urbane rådyr – året etter
Andreas Zedrosser, Universitetet i Sørøst Norge holdt i fjor foredraget “Rådyr eller «bydyr»: økologi og forvaltning av rådyr i urbane strøk” . Nå har det gått ett år, det har blitt merket flere dyr. Hva vet vi nå?
Elgkalven Trampe
Malin Rokset Reiten, Veterinærinstituttet. Fra flere områder i Norge kommer det rapporter om fallende antall elgkalver, funn av syke og døde elgkalver og lav tilvekst hos de elgkalvene som overlever. Veterinær instituttet har et prosjekt for å finne årsaker til dette .
Elgmark prosjektet
Andrea Miller Universitetet i Innlandet. Etter funn av hundens dvergbendelmark, Echinococcus canadensis G10, ble det startet opp et prosjekt for å kartlegge og finne mer informasjon om denne parasitten.
Jegerliv
Martin Brenne er en kunnskapsrik kar som jakter mer enn de fleste av oss. Martin har et brennende engasjement for jakt, og da særlig for hundejakt. Martin gir oss et innblikk i sin hverdag.
-
Øyvind Juliussen
Øyvind er utdannet forstkandidat fra NMBU Ås. Han er ansvarlig for jakt, vilt og utmark ved Skogkurs. Han har et stort engasjement for ettersøk og dyrevelferd. Han jobber aktivt med fallvilt i to kommuner i Innlandet. Juliussen har en stor lidenskap for trening og bruk av ettersøkshunder, og er også ettersøksdommer. Han har tidligere jobbet som skogbrukssjef og viltforvalter fra 2008 – 2020 med ansvar for fallviltgruppe og kommunalt fellingslag for store rovdyr.