Elg, jakt og forvalt­ning i endring

Viltforvaltning endres i takt med klima­end­rin­gene. Over 130 personer som jobber med dette eller har det som inter­esse var samlet for årets Hjortevilt seminar i slutten av mars.

Tekst og foto: May-Sylvi Skinnerlien
Bilde tekst: Bjørnar Ytrehus fra Veterinærinstituttet forteller om Trampe prosjektet.

Hvorfor er du her?

Bjørnar Kronberget og Ola Kleiven, fall­vilt­mann­skaper fra Gausdal, var på dagstur fordi flere av temaene i programmet var inter­es­sante.
- Vi er her for å treffe folk og holde oss oppda­tert, sier Kronberget.
- Vi håper å få med oss noe vi kan bruke i fall­vilt­ar­beidet. Vi merker at det er mer å gjøre på vintere med mye snø, spesielt i helg på de mer hytte-trafik­kerte veiene, sier Kleiven.

Per Wraa og Lassse Krogstad.

- Jeg er her for å samle ny kunn­skap, treffe kolle­gaer, utveksle tanker og utford­ringer.
- Det er flere som sliter med etter­søks­biten, så jeg syns det er bra at det blir satt fokus på. Jeg tenker det er på høy tid at fall­vilt­ar­beidet blir finan­siert på andre måter. Vi har spilt inn fra Larvik at det kunne vært gjort gjennom veiav­gift, siden det er 90% av tilfel­lene er bilis­tene som står for den jobben vi må ut å gjøre, sier Krogstad.

Lars Ole Hoel, Anders Aas og Sten Ivar Tønsberg.

Lars Ole Hoel og Anders Aas, fra Lillestrøm, sitter begge i et vald­styre.
- Vi skal forvalte elgstammen, så godt vi kan. Nå skal vi straks i gang med å lage en ny drifts­plan, den må være basert på kunn­skap, og det er den kunn­skapen vi prøver å tilegne oss her, sier Aas.
- I tillegg er jeg inter­es­sert i jakt, treffer andre elgje­gere og andre jegere her, så det er en kombi­na­sjon, smiler Hoel
.

Endring

Elgen er en klima­ta­perne. Vi har lavere kondi­sjon, og lavere kondi­sjon i elgstam­mene våre.  En rekke sykdommer truer bestan­dene. Jegeren har også endret seg. Det er ikke alle som er inter­es­sert i å jakte hver ledig stund hele høsten. Og i tillegg er det stadig flere viltpå­kjørsler.

Med disse endrin­gene og bekym­rin­gene kom det tydelig frem i flere av fore­dra­gene at det derfor er viktig at det bevilges mer penger til å drive både forvalt­ning og ettersøk.

På første rad satt Arne Sandnes fra Landbruks- og matde­par­te­mentet (LMD) som tar med seg bekym­ringen inn i total­bildet av poli­tikken.
- Jeg føler det er et godt enga­sje­ment her, samtidig et snev av bekym­ring for frem­tiden. Det er flere fore­drag som under­streker det. Dette er et sammen­satt området som gjør det komplekst og spen­nende.
- Jeg er her for å få faglig påfyll, prate med folk og føle litt pulsen. Det er utrolig viktig for depar­te­mentet å ha føling på hva som skjer i forsk­ning og i lokal forvalt­ning. Veldig mye av hjorte­vilt­for­valt­ning skjer lokalt.


Hva svarer depar­te­mentet til de kritiske stik­kene som kommer?
- Det er et stort behov for at miljø og land­bruk må jobbe tett sammen frem­over, og jeg har tro på at vi skal vise at vi samlet sett klarer å hånd­tere det høst­bare viltet i en god balanse.
- Det er et mål å få til en annen finan­sie­ring av viltpå­kjørsler på sikt, sier Sandnes.
- Jeg tar med meg mye av det som blir sagt her, god faglige innputt, også er det mye som skjer utenfor skjer utenfor de faglige innleg­gene som også er gode innputt.


Til høsten kommer ny vilt­res­surs lov, som også Skogkurs har vært med å gi innspill til.


ARKIV

FAGOMRÅDER