Hvordan påvirker mark­be­red­ning karbon­lag­ring i skog?

Dette er det fore­løpig svært lite kunn­skap om i Norge, men på to felt i Innlandet er et forsk­nings­pro­sjekt i ferd med å samle verdi­full data om nettopp dette.

Tekst og foto: Eva Skagestad og May-Sylvi Skinnerlien

Grundig forsk­ning

Feltene ble etab­lert i fjor, i to ulike bestand av hogst­moden gran. Gjennom hele vekst­pe­rioden i 2023 ble det gjen­nom­ført målinger av jord­re­spi­ra­sjon og klimaparametere.

Bilde; Målinger av jord­re­spi­ra­sjon skjer ved hjelp av et apparat med jord­re­spi­ra­sjons­kammer, gass­ana­ly­sator og tempe­ra­tur­sensor. I tillegg er det plas­sert ut klima­må­lerne (TOMST) som regist­rerer tempe­ratur og fuktighet. Hver av de to forsøks­fel­tene har 108 måle­punkter med unik ID. Alle målinger vil dermed være spor­bare. Foto: Dagfinn Haget.

Markberedning gjen­nom­ført

Bildet: Markberedning med mark­be­red­nings­ag­gregat ble utført av Jan Bjørnar Sankerud (bildet), mens Ole Håkon Moberget satt bak spakene i gravemaskinen.

- Jeg syns det er spen­nende og givende å være med på dette prosjektet, lære mer om det gå i dybden. Jeg vil gjerne bidra inn i forsk­ning, forhå­pent­ligvis for at vi fort­sette å drive med mark­be­red­ning, sier Jan Bjørnar Sankerud som driver Sankerud Skog & Maskin.

I slutten av oktober ble prøve­flater på begge felt mark­be­redt med henholdsvis mark­be­red­nings­ag­gregat og grave­ma­skin. Målet er å se effek­tene av disse to ulike meto­dene sammen­lignet med mark som er urørt. Arbeidet ble utført etter klar instruks fra Kjersti Holt Hanssen, forsker ved NIBIO. For forsk­nings­ar­beidet er det avgjø­rende at de ulike behand­lings­for­mene skjer innenfor rett prøve­flate og på rett måte.


–Markberedning er viktig for skog­bruket i Innlandet. Tiltaket gjør livet for små gran­planter lettere, blant annet ved at det øker tempe­ra­turen på plante­plassen, og redu­serer faren for bille­skader og tørke. Dette er godt doku­men­tert. Men vi vet ikke like mye om effekten tiltaket har under bakken, på jord­kar­bonet, forteller prosjekt­leder Eva Skagestad.

Bildet viser enga­sjerte delta­kere i prosjektet på befa­ring i ett av feltene under mark­be­red­ning: Kjersti Holt Hanssen (NIBIO), Eva Skagestad (Skogkurs), Sverre Holm (Glommen Mjøsen Skog) og Ruben Eik Birkeland (Statsforvalteren i Innlandet).

Graver etter svar

Før marbe­red­ningen ble gjen­nom­ført har det vært gjort mye forsk­nings­ar­beid på feltene.

I august til oktober i fjor, og i mai i år var fors­kere på plass for å prøveta jorda. Dette ble gjort først gjennom spredt prøve­ta­king med jordbor i et rute­nett innenfor hver forsøks­flate, der også dybde til stein ble registret. Deretter ble jorda prøve­tatt og beskrevet jord­profil. Jordprofilet ble avdekket ved at ble det ble gravd et stort hull, en meter bredt, en meter dypt og en meter langt. Steinene fors­kerne møtte på ble tatt opp, veid og logg­ført. Ikke helt uvanlig er det en del av disse stei­nene her i Innlandet

- Det vi vil finne ut på dette feltet er hva er karbon­la­geret i jorda på dette området i forhold til hva som er i trærne og ikke minst hvordan det endrer seg når vi påvirker med hogst og mark­be­red­ning. Hva som skjer i jorda, trenger vi å vite mer om, sier forsker og jord­eks­pert Janne Kjønaas, forsker ved NIBIO.

- I boreale skoger er jorda det største lagret av karbon, og globalt sett er det to til tre ganger større karbon­lagre enn i jorda som CO2 i atmo­sfæren. Klimaendring øker tempe­ratur og fuktighet. Det som styrer nedbry­tingen av karbonet i dette systemet her, er tempe­ratur og fuktighet, sier Kjønaas.

Det tas prøver både over og under bakken på området. I bakken måles humus­sjiktet og mine­raljorda ned til 30 cm, og i jord­pro­filer som går enda dypere enn det jord­bo­rene kommer til.

I bakken graves det ned til jord­sjiktet fra siste istid. Alle lagene i jorden sier mye om et område og fors­keren er begeistret over hva dette  kan tydelig merke begeist­ringen i ansikt og ord over hva dette.

Slik gjøres målingene

På figuren er det tegnet opp hvordan feltet blir målt etter de ulike behand­lin­gene.
I hver blokk er det lagt ut tre plott; der to skal omfatte behand­linger (grave­ma­skin og mark­be­red­nings­ag­gregat på lass­bærer) og ett er kontroll­felt uten markberedning. 

Innenfor hvert plott er det lagt ut 9 måle­punkter der det er satt ned jord­re­spi­ra­sjons­kraver og klima­sen­sorer (TOMST, TMS4), for måling av jord­re­spi­ra­sjon, tempe­ratur og jord­fuk­tighet. Disse punk­tene er plas­sert ut etter tilfeldig trek­ning, med samme oppsett for de 3 plot­tene i hver blokk, se bilde.  Det er videre blitt lagt opp til en fast rekke­følge for hvordan målin­gene innenfor plottet skal gjennomføres.

Figur 1: Oppsett for prøve­fla­tene (loka­li­te­tene), med fire blokker, hver med tre plott. NIBIO

Arbeid videre

Når våren kommer, skal feltene plantes med gran på vanlig måte. Måleutstyr for jord­re­spi­ra­sjon og klima­pa­ra­me­tere vil bli plas­sert ut på nytt, og nye målinger tatt i to nye sesonger. Prosjektet vil tilrette­legge forsøks­felter som skal benyttes i lang­tids­forsøk etter prosjekt­pe­rioden slutt, for å kunne doku­men­tere netto karbon­ba­lanse gjennom et omløp.

Samarbeid om forskning

Glommen Mjøsen Skog er formell eier av samar­beids­pro­sjektet, mens forsk­nings­ar­beidet ledes av NIBIO. Statsforvalteren i Innlandet har ansvar for admi­ni­strativ prosjekt­le­delse og utfører mye av felt­ar­beidet. Andre part­nere i prosjektet er Norges miljø- og biovi­ten­ska­pe­lige univer­sitet (NMBU), Høgskolen i Innlandet (HINN), Viken Skog, Norskog og Skogkurs.

Prosjektet finan­sieres med midler av Skogtiltaksfondet, Utviklingsfondet for skog­bruk, Innlandet fylkes­kom­mune, fylkes­inn­trukne rente­midler fra Innlandet samt egen­inn­sats fra partene.

- Det er veldig viktig at NIBIO involveres i slike forsk­nings­pro­sjekter, for å sikre at målinger som blir gjort holder et viten­ska­pelig høyt nivå og arki­veres på en måte som gjør de tilgjen­ge­lige også i frem­tiden, sier Sverre Holm i Glommen Mjøsen Skog, som er formell eier av samarbeidsprosjektet.

ARKIV

FAGOMRÅDER