Norsk rødliste for arter er ment som et verktøy for forvaltning av det biologiske mangfoldet i naturen. Lista oppdateres hvert femte år. I Norge er det Artsdatabanken som har ansvaret for utarbeidelsen av den norske Rødlista, basert på retningslinjer fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN), som produserer den globale rødlista.
Arbeidet med Rødlista for arter handler om å vurdere risikoen arter har for å dø ut. Dette gjøres etter et sett med kriterier, som forsøker å gi et best mulig realistisk bilde på utviklingen. Herunder blant annet å vurdere utviklingen av den aktuelle artens populasjonsstørrelse, geografiske utbredelse og tilgjengelige leveområder.
Basert på vurderingene plasseres arten i en kategori.
Hvorfor havner arter på rødlista?
Endring, fragmentering og ødeleggelse av artenes leveområder er noen av de aller fremste truslene mot det biologiske mangfoldet. For eksempel som en konsekvens av forurensning og konvertering av landområder til andre formål slik som matproduksjon, hyttefelt eller industriområder. I tillegg til arealendringer skaper introduksjon av fremmede arter, økt spredning av sykdommer, økt bruk av naturressursene og et klima i endring store utfordringer.
Rødliste for naturtyper
Hensikten med denne rødlista er å gi forvaltningen oversikt over hvilke naturtyper som står i fare for å forsvinne. Slike naturtyper kan være alt fra kystlynghei til sjeldne skogtyper som temperert kystfuruskog eller et korallrev langs kysten. Naturtypene havner i tilsvarende rødlistekategorier som artene, men basert på litt andre kriterier. For eksempel om de er redusert i størrelse eller tilstand, eller om det finnes få slike naturtyper fra før av.
-
Anna Lena Albertsen