Vegetasjonssonene mot våtmarksområder, kulturlandskap, myrer, bekker, vann og vassdrag kalles kantsoner. Disse sonene er svært viktige, både økologisk og økonomisk. Ivaretagelse og opprettholdelse av slike soner står sentralt i det moderne skogbruket.
I et stadig villere og våtere klima blir kantsonenes betydning enda større. Skogbruket har et samfunnsansvar i å forvalte kantsoner på en god måte.Nye PEFC Skogstandard skjerper inn kravene rundt vann og våtmark. Små bekker er et vanlig element i en skogsdrift og noe vi må øke fokuset på.
Forvaltning av kantsoner – veileder
Målet med denne veilederen er at du skal få kjennskap til hvordan kantsoner mot myr, vann og vassdrag skal forvaltes i et bærekraftig norsk skogbruk. Heftet gir en grundig innføring i temaet, og du vil lære hvordan du i felt kan ta hensyn til og utvikle kantsonenes økologiske funksjoner.
Det er anbefalt å bruke denne veilederen i gjennomføring av nettkurset: Forvaltning av kantsoner mot myr, vann og vassdrag i SKOGSKOLEN.no, skogbrukets felles e‑læringsplattform.
Veilederen og nettkurset er finansiert av Skogtiltaksfondet og Utviklingsfondet for skogbruket. Prosjektet er gjennomført av Skogkurs, i samarbeid med NORSKOG, Norges Skogeierforbund, Norges vassdrags og energidirektorat og Statsforvalteren i Innlandet.
Forvaltning av kantsoner – nettkurs
I dette kurset kan du lære om kantsonenes betydning for miljø, klima og vannkvalitet og hvordan skogbruket skal håndtere de etter gjeldende lovverk og sertifisering.
Temaer i nettkurset:
- Kantsonens økologiske betydning
- Lovverk og PEFC
- Hva er riktig skjøtsel i kantsoner?
- Andre kantsonekrav i skog
I nettkurset vil du i større grad teste,
vurdere og lære ut fra bilder og illustrasjoner, noe som gir en mer praktisk
tilnærming.
Kurset er støttet av Skogtiltaksfondet og Utviklingsfondet for skogbruket.
Kurset er tilgjengelig på Skognærings felles e‑læringsplatform SKOGSKOLEN.
Kantsoner
Skogkurs info – 2 sider
Kantsoner skaper viktige leveområder for svært mange arter, både vann- og landlevende. Her finner artene ly fra vær og vind, skjulesteder, attraktive hekkeområder og boplasser, gode sprednings- og vandringskorridorer og viktige matressurser.
Det biologiske mangfoldet er ofte stort der to ulike livsmiljøer møtes, slik som i kantsonen mellom en elv og et skogsområde.
-
Bernt Bjørnstad
Bernt er utdannet forstkandidat fra NMBU Ås. Han jobber med skogskjøtsel på Skogkurs, med ekstra fokus på foryngelse og ungskog. Bernt har tidligere jobbet som skogbruksleder og skogkulturansvarlig i Glommen Mjøsen Skog SA (2016 – 2021), og har erfaring innen faglig rådgivning i det utøvende skogbruket. Ved siden av dette er Bernt gårdbruker og skogeier selv.
-
Anna Lena Albertsen