I juni 2008 preget skogbrannen i Froland kommune mediebildet i Norge. I løpet av en intensiv uke var 26 000 dekar rammet av brannen – derav 19 000 dekar produktiv skog.
Skogbrannen var den største i sitt slag i Norge på over 100 år! Da kan det være lett å tenke at det er lenge til neste gang. Samtidig er det en kjennsgjerning at skog brenner hvert år i Norge, og at det ofte er små marginer som skiller et lite branntilløp fra en storbrann.
Det er forventet at klimatiske endringer fører til lengre sammenhengende tørre perioder. Skogbrannsesongen 2018 var ekstrem med over 2000 registrerte branner.
På dette nettstedet finner du informasjon om skogbrann og skogbrannvern – et bidrag til at flere skogbranner unngås eller slokkes mens de er små.
Skogbrannkurs for entreprenører og maskinførere
Kurset er utarbeidet for at du som skogsentreprenør og maskinfører kan drive trygg maskinell skogsdrift og markberedning også i skogbrannsesongen.
Kurset er en del av SKOGSKOLEN – skognæringens fellessatsning på e‑læring.
Beredskapspakken
Med dette utstyret kan skogsentreprenøren i mange tilfeller slokke små branner før de får utviklet seg til store skogbranner:
- Skogbrannstryker med treskaft, lengde 2,0 m
- Vanndunk, 25 liter
- Vannkanne med spredehode
- Spade
Retningslinjer for skogsdrift i skogbrannsesongen
Kontinuerlig drift gjennom perioder med høy skogbrannfare er viktig for hele skognæringen. For å gjøre dette mulig er det laget felles retningslinjer for skogsdrift i skogbrannsesongen i et samarbeid mellom skogeierorganisasjonene, brannvesenet, Maskinentreprenørenes forbund, DSB og Skogbrand.
Tidligere «Retningslinjer for maskinell skogsdrift og markberedning» og «Retningslinjer for manuell hogst og ungskogpleie» er nå slått sammen til felles retningslinjer for skogsdrift og skjøtsel. Revidert versjon 2022 er justert for ny skogbrannfareindeks.
Retningslinjer for skogsdrift og skjøtsel i skogbrannsesongen
Skogbrannfareindeksen – ny versjon
Sjekk jevnlig spesialvarselet for skogbrannfare fra Meteorologisk institutt for å følge med på skogbrannfaren i ditt område. Skogbrannfareindeksen for Norge er basert på den kanadiske Fire Weather Index (FWI), men tilpasset til norske forhold. Denne måten å varsle skogbrann på startet i juni 2021.
Det skjer ikke hos oss…
Heftet gir en kortfattet oversikt over problemstillingene med fokus på skogeiers ansvar og roller. Det er utarbeidet av Skogbrukets Kursinstitutt i samarbeid med Norges Skogeierforbund, Norskog og Skogbrand.
Dette heftet – og heftet under – fås ved henvendelse til Skogbrand:
post@skogbrand.no
telefon 23 35 65 00.
Last ned heftet
Skogbrann – vern og slokking
- er et hefte beregnet for opplæring av mannskap i skogbrannslokking. Det er på 35 sider og tar for seg:
- om skogbranner
- skogovervåking
- skogbrannslokking
- opplæring av mannskaper
- skogbrukets beredskap
Mer informasjonsmateriell
Forsikringselkapet Skogbrand har også mye annet informasjonsmateriell om skogbrann, det finner du på denne siden.
Skogbrannfareplakater
Skogbrannfareplakater fåes ved henvendelse til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap: trykksak@dsb.no
Du kan også laste ned plakaten fra denne lenken og skrive ut på fargeprinter.
Skogens Brannvoktere
Nettstedet www.skogensbrannvoktere.no er en informasjonsside om skogbrann og skogbrannfare rettet mot allmennheten og friluftsfolket.