Bioenergikjeden – fra skog til flisfyringsanlegg
Spilleliste på Youtube – 6 filmklipp
Her finner du en serie videoklipp som tar for seg verdikjeden fra fra skog til flisfyringsanlegg.
Podkast: Ved og strøm
Hvor mange kWt får man ut av en vedsekk, hvordan fyre på mest effektiv måte og hva kjennetegner god vedkvalitet? Dette og mange andre spørsmål får du svar på i denne podkasten. Deltagere er Simen Gjølsjø – seniorrådgiver ved NIBIO, Øyvind Stranna Larsen – fagansvarlig i Norsk Ved – Forum for vedprodusenter, – fra Skogkurs deltar Bjørn Helge Bjørnstad og Nina Ree-Lindstad
Vedhogst – egenerklæring
Egenerklæring for vedhogger ved selvhogst av ved hos skogeier.
Egenerklæringen er et avtaleformular mellom skogeier og vedhogger. I avtaleformularet framkommer ansvarsforholdet mellom disse. Likeens informerer erklæringen om risikoen som vedhogst kan være.
Tiltak i tett eller forsømt skog
Skogkurs veileder – 12 sider
Alle bestand i skogen bør følges opp slik at forutsetningene for god arealavkastning er tilstede. Utfordringen er at det alltid vi være mange bestand som ikke blir fulgt opp, som medfører forsømt skog med de konsekvenser det fører med seg. Veilederen gir deg skogfaglige og økonomiske råd vedrørende bestandspleie ved ulike høyder:
- 1 – 5 meter høyde: Ungskogpleie
- 9 – 13 meter høyde: Biotynning
- 13 – 19 meter, tynningshøyde: Forhåndsrydding før tynning
- Hogstmoden skog: Forhåndsrydding før hovedhogst
Temaboka:
Vedproduksjon
I boka ser vi på brenselved som en del av bioenergifamilien, en miljøvennlig og fornybar energibærer i relasjon til energiforbruket globalt og lokalt. Råstoffpotensialet er stort. Riktig virkesbehandling og kvalitetssortering er en forutsetning for gode produkter i markedet.
Vedprodusenten må kjenne sitt produkt med kunnskap om brennverdier og kvaliteter. Produksjon av brenselved er vesentlig småskalaproduksjon med salg direkte til forbruker.
-
Bjørn Helge Bjørnstad
Bjørn Helge Bjørnstad har god oversikt over kurs og dokumentert sikkerhetsopplæring for motorsag, ryddesag mm.