Prosjekterende på et skogsveiprosjekt er stort sett en veiplanlegger. Her er det en oversikt over ressurser som kan være til hjelp for veiplanleggeren, og informasjon som er nyttig og viktig for veiplanlegger.
Prosjekterendes oppgave jf. byggherreforskriften
Rådgivende Ingeniørers Forening har laget en del materiale som prosjekterende kan bruke som et utgangspunkt. Foreningen forteller kort om prosjekterendes plikter (noe omskrevet i forhold til originaltekst):
Hensynet til SHA skal ivaretas gjennom valg av arkitektoniske og/eller tekniske løsninger. De forhold som kan ha betydning for fremtidige arbeider skal dokumenteres, jf. § 12. Dersom det kan oppstå risikoforhold som krever spesifikke tiltak, skal dette beskrives og meddeles byggherren.
I forbindelse med prosjekteringen av prosjektet, skal det gjennomføres risikovurderinger av de planlagte arbeidene for å redusere risiko og for å kunne planlegge tiltak på bygge- og anleggsplassen. Risikovurderingen er basert på kravet i Byggherreforskriften § 17 Den prosjekterendes plikter, og tar utgangspunkt i Byggherreforskriftens § 8.
Hovedfokus er på særskilte SHA-risikoforhold som må planlegges for i prosjekteringsfasen for å kunne eliminere eller redusere risiko i gjennomføringsfasen.
Spesifikke tiltak til gjenstående risiko skal omtales i byggherrens SHA-plan, som byggherren skal utarbeide før oppstart byggeplass. Spesifikke tiltak må også beskrives for prising i konkurransegrunnlaget. (kilde: rif.no)
På www.rif.no – Publikasjoner -> Fag og marked -> HMS/SHA finnes følgende materiell som prosjekterende bør bruke litt tid på, selv om innholdet er tilpasset større prosjekter enn skogsveiprosjekter:
- Veileder som skal hjelpe prosjektør til å utfylle sine plikter rundt SHA. Ved ønske om å prioritere – fokuser på kapittel 5 og 6: Veiledning SHA
- Vedlegg 1 – viser risikomatrise som prosjekterende bør bruke aktivt i sine vurderinger
- Vedlegg 2 – er en mal for restrisikorapport. Denne kan benyttes for å sikre at byggherre får et ryddig dokument over restrisiko som prosjektør ikke har klart å eliminere og hva som må gjøres for å redusere risikoen. Husk: Resultatet av gjennomførte SHA risikovurderinger skal dokumenteres.
- Vedlegg 3 – er en prosedyre for å ivareta byggherreforskriftens krav til SHA i prosjekteringsfasen for ulike roller.
Kunnskapskrav for å inneha rollen som byggherres representant og/eller koordinator
Skogbrukets egne veiplanleggere ønsker å kunne bistå skogeiere og veilag bredt for å gjøre skogsveiprosjekter enklere, rimeligere og smidigere. Derfor er det aktuelt for mange veiplanleggere å kunne ha byggherres representant og/eller koordinator som kompetansefelt skogeiere/veilag kan leie. Dette forutsetter at veiplanlegger har nødvendige kunnskapsnivå til å ivareta oppgavene på en forsvarlig måte. Veiplanlegger som en profesjonell aktør (3‑part) bør være igjennom følgende kurs for å innfri byggherreforskriften § 13 åttende ledd og § 16 fjerde ledd:
- Grunnkurs om arbeidsmiljølovgivningen (40 timer)
- Innføringskurs om byggherreforskriften, digitalt kurs – Skogkurs
Andre ressurser
Arbeidstilsynet:
- Webinar: Endringer i byggherreforskriften – Morten Storseth – YouTube-film
- Artikkel: Forskjellen på HMS og SHA
Veiplanlegger og rollekonflikt
I skogsveiprosjekter vil veiplanlegger kunne ta på seg flere roller, men det krever en ryddighet i utøvelsen og dokumenteringen. Det er viktig at ansvaret som prosjekterende holdes adskilt fra de andre rollene.
Omfang, størrelse og vanskelighetsgrad er noen kriterier som gjør at veiplanlegger bør tenke seg om med hensyn til kapasitet til å utøve flere roller på en tilfredsstillende måte.
Byggherre skal for sitt prosjekt vurdere og dokumentere for at rollekonflikt unngås for de som får rollen som koordinator og byggherres representant (byggherreforskriftens § 13 femte ledd og § 16 tredje ledd).
- Veiplanlegger som prosjektør kan også ta på seg rollen som byggherres representant.
- Veiplanlegger i rollen som koordinator i prosjekteringsfasen medfører rollekonflikt hvis veiplanlegger også er en av de prosjekterende aktørene. Noen unntak:
- Veiplanlegger kan være koordinator der andre aktører står for prosjekteringen.
- Veiplanlegger kan utarbeide SHA-plan for byggherre der det ikke er behov for koordinering i prosjekteringsfasen.
- Veiplanlegger kan være koordinator for utførelsesfasen, men da kan en eventuell rolle som byggeleder medføre en mulig rollekonflikt.
Byggherre kan ved tilsyn av Arbeidstilsynet få krav på seg å finne andre personer til å inneha rollene hvis hensynet til rollekonflikt ikke er ivaretatt.
Veiplanlegger må ha egne, separate avtaler for hver av rollene i et skogsveiprosjekt.