SJA er et verktøy for utøvende bedrifter på en bygge- og anleggsplass. Begrepet og metoden har kommet inn gjennom ISO-standardiseringen av HMS og sikkerhetstiltak, men omtales ikke i internkontrollforskriften (HMS-forskriften). SJA er ikke et tiltak i en SHA-plan fra byggherre og er ikke byggherres ansvar å følge opp.
Utøvende virksomhet på bygge- og anleggsplasser skal løse utfordringer på arbeidsplassen fortløpende. SJA er et verktøy til å dokumentere hensynene til sikker utøvelse for definerte tiltak eller situasjoner. Utøvende virksomhet har en plikt å gjennomføre selvstendige risikovurderinger av sine arbeidsoppgaver. SJA gjennomføres i forkant av en aktivitet hvor det foreligger fare eller det er nærliggende å anta at det vil oppstå farer, og der disse farene ikke er tilstrekkelig kontrollert gjennom gjeldende arbeidsprosedyrer og planer (herunder SHA-plan). Virksomheten skal ha tatt stilling til alle relevante risikoforhold ettersom endringer i planen og uforutsette ting kan gjøre at sikkerheten må vurderes på nytt og tiltak iverksettes «der og da».
Selv om det er gjennomført en SJA på tilsvarende aktivitet tidligere skal en ny gjennomføres for hver enkelt sitasjon. Tidligere SJA kan brukes som erfaringsgrunnlag.
Helt nye risikoforhold med behov for spesifikke tiltak som ikke er beskrevet i SHA-planen eller ved at tiltak medfører endringer i fremdriftsplanen vil kreve at rutine for endring av SHA-plan blir iverksatt.
På nettsiden Sikkerhetsstyring i Bygg og Anlegg (SIBA) finner du ressurser som gjør at du kan sette deg inn i innholdet på en kortfattet og enkel måte. Her finner du en kort veileder, skjema, tips og råd.
Når skal det gjennomføres SJA?
Hentet fra SIBA
Det er spesielt viktig å gjennomføre en SJA i følgende sammenhenger:
• Arbeidet medfører avvik fra beskrivelser i prosedyrer og planer
• Arbeidsoperasjonen er ny og ukjent for de som skal utføre den
• Folk som ikke kjenner hverandre, skal jobbe sammen
• Utstyr som arbeiderne ikke har erfaring med, skal benyttes
• Forutsetningene er endret, f.eks. værforhold, tid til rådighet, endret rekkefølge av oppgaver, krevende samhandling med andre aktiviteter (krever også endringer i SHA-planen)
• Ved tilsvarende aktiviteter har det tidligere inntruffet ulykker/uønskede hendelser
Ofte vil det være arbeiderne selv som vil «oppdage» behovet for en SJA, – de som står midt oppe i arbeidet.
Skogkurs anbefaler
Det handler om å stoppe og ta seg tid til å gjøre en vurdering. Ikke bli FAREBLIND! Her kan du ta et gratis oppvekker-kurs på 30 minutter om fareblindhet fra Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg (SfS BA):