Feltkontroll av hjorteviltkjøtt er et en-dags teorikurs som arrangeres over hele landet.
Skogkurs har utviklet et kursopplegg godkjent av Mattilsynet for opplæring av feltkontrollører. Dette er et endags teorikurs over 8 timer som foregår innendørs – med forelesninger, erfaringsutvekslinger og diskusjoner.
Kursprisen er satt til kr 2 100,- for kurs som går på ukedager og kr 2 400,- for kurs som går i helgen eller over to kvelder. Inkludert i prisen er mat i kurstiden og kursdokumentasjonen som er:
- Bransjestandard for feltkontroll av hjorteviltkjøtt
- Fagheftet Feltkontroll av hjorteviltkjøtt ( 92 sider)
- 20 erklæringsblanketter med buntestrips
- Samleliste for kontrollerte dyr
Ved kursets slutt vil godkjent feltkontrollør få utdelt kursbevis.
Krav til deltakerne
Kun personer med minimum 5 år som registrert jeger og minimum 5 års erfaring som hjorteviltjeger og som har aktivt deltatt i slakting av minimum 20 hjortevilt, og gjennomfører kurset tildeles kontrollmyndighet. Det kreves ikke skriftlig dokumentasjon på praksis, men vi baserer oss på gjensidig tillit.
Personer som ikke fyller kravet for å bli feltkontrollør kan delta på kurset, men uten å bli godkjent feltkontrollør.
Kursinnhold:
- Lovverk og administrative bestemmelser
- Kjøttkvalitet, hva er det?
- Hjortevilts anatomi, fysiologi og adferd
- Sykdommer hos hjortevilt i Norge
- Skader på hjortevilt
- Miljøforurensing, kjennetegn og helsefare
- Livet i dødt hjorteviltkjøtt. Bakterier, virus og sopp
- Kjøtthygiene i praksis, kjøtthåndtering
- Lokaler til slakting og lagring av kjøtt
- Rutiner ved feltkontroll og omsetning av hjorteviltkjøtt
-
Øyvind Juliussen
Øyvind er utdannet forstkandidat fra NMBU Ås. Han er ansvarlig for jakt, vilt og utmark ved Skogkurs. Han har jobbet som skogbrukssjef og viltforvalter fra 2008 – 2020 med ansvar for fallviltgruppe og kommunalt fellingslag for store rovdyr.