Det er store forventninger til at skogbruket skal bidra med bærekraftige løsninger i «Det grønne skiftet». For å innfri forventningene må skogsmaskinbransjen gjøre tilpasninger og ta i bruk nye metoder i det daglige arbeidet. Sammen med Skogkurs vil bransjen videreutvikle sine metoder og øke kompetanse slik at skogsdriftene skal kan gjennomføres mest mulig bærekraftig.
Målsetting
- mer lukkede hogstformer og mindre bruk av flatehogst
- lavere drivstofforbruk og smartere kjøring med skogsmaskin
- lavere førerbelastning
- mindre terrengslitasje
- høyere produktivitet
- produsere tømmer som er mest mulig tilpasset industriens behov
- videreutvikle teknologi for driftsoppfølging og førerstøtte for maskinførerne
Gjennom et 3‑parts bransjeprogram, finansiert av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, vil Skogkurs utvikle og videreutvikle 5 ulike kursopplegg. Utviklingen starter høsten 2023, mens gjennomføring av kursene vil komme etter hvert som de ulike kursoppleggene er ferdig utviklet. Kursene vil tilbys gratis til hele bransjen fram til juni 2026.
Målgruppe
Entreprenører og maskinførere.
Temaer
- RECO – Økonomisk kjøring og drivstofforbruk
Dette er et kursopplegg som allerede finnes. Nå skal det videreutvikles for at innholdet skal få en sterkere bærekraft-profil. Rammen for kurset blir likevel som før; en felles teoridag med instruktør, deretter en 4‑timers individuell oppfølging ute i maskinen hos den enkelte operatør
- Lukkede hogstformer ‑beslutningstrening i virtuell skog
Sammen med flere samarbeidspartnere, har Skogkurs på trappene et prosjekt om lukka hogst, der hovedelementet er trening i virtuelle øvingsrom (VR) i skog. For å forebygge feiling i naturen, skal skogsoperatører og planleggere trene med instruktør og VR-briller i de virtuelle skogene.
Dette er først på plass i 2024, men innenfor prosjektet vil vi videreutvikle opplæringspakken med en nettbasert samling i forkant av VR-kurset, samt en supporttjeneste for deltakere i etterkant. Det kan også bli aktuelt å supplere VR-rommet med flere virtuelle skogbestand basert på evalueringer underveis. - HPR-tynning
Skogforsk i Sveige har utviklet et dataverktøy kalt HPR-gallring. Dataprogrammet gir skogsmaskinoperatøren løpende tilbakemelding mens han/hun utfører tynning av skogen. Programmet er tilgjengelig, men det er behov for å bygge det inn i et norsk kursopplegg. Dette vil vi lage og tilby innenfor prosjektet.
- Virkesutnytting
I løpet av 2023 eller 2024 vil reglementene for hvordan trestammene skal kappes opp til best betalte tømmerstokker revideres. Revisjonen går på toleranse for feil og hvordan ulike diameter- og lengder på stokkene blir betalt. De nye reglementene skal bidra til at industrien skal få tømmerkvaliteter som er best tilpasset kundenes behov.
- Virkesverdi
Dette er et dataverktøy som allerede finnes, men oppleves som å ha høy brukerterskel. I kursutviklingen ønsker vi å forenkle programmet og/eller gjøre det mer brukervennlig.
Virkesverdiprogrammet kan brukes til å følge opp egne ansatte og danne grunnlag for at tømmerverdien blir så høy som mulig for skogeieren og for at industrien skal få tømmer som er best mulig egnet til å produsere varene som etterspørres.
Kontakt
Informasjon og avtaler om kurs: Mikael Fønhus
-
Mikael Fønhus
Mikael Fønhus representerer Skogkurs i Skogbrukets HMS-utvalg og er vår mann innen maskinskogbruket.