Prosjektets primære mål var å bidra til bedre utnyttelse av skogressurser og produksjonsressurser samt å bidra til færre konflikter mellom miljøhensyn og skogsdrift i normalt og bratt terreng.
Bakgrunn
I senere år har skogbruket sett inntoget av sensorteknikk og andre teknologier til flere formål:
- Bruk av flybåren laserskanning (ALS) er like veletablert innen skogtaksering og terrengmodellering som bruk av geografiske informasjonssystemer (GIS) og globale posisjoneringssystemer (GPS) for praktisk skogsdrift.
- Andre sensorer og plattformer har også kommet på markedet.
- Utvikling i bildeoppløsning og kostnader de siste årene har gjort disse mer attraktive for praktisk bruk.
- Utviklingen av informasjonssystemer for planlegging, gjennomføring og oppfølging av avvirkning har gått raskt siden 1990-tallet.
- Utviklingen av apteringssystemer for hogstmaskiner, med tilhørende produksjonsrapportering, har muliggjort både analyser av sortimentsutfall og produktivitet.
- Integrasjon av disse systemene med data fra ALS og andre sensorer muliggjør større innsikt i både virkesegenskaper og produktivitetspåvirkende faktorer.
- Samtidig har det blitt utviklet en helt ny generasjon med systemer for langsiktig planlegging for analyse av ulike strategier for skogbehandling og miljøhensyn.
På mange av disse områdene gjenstår det teknologisk utviklingsarbeid, knyttet til testing og tilpasning til skogsektorens forhold, men ny teknologi vil kunne bidra til en mer effektiv utnyttelse av skogarealene – inkludert miljøelementet og en bedre balanse mellom avvirkning, leveranser og industriforbruk.
Prosjektet Bærekraftig bruk av skogressursene i Norge (Sustainable utilization of forest resources in Norway (SuForN 2013 – 2017) ble finansiert av Forskningsrådet og Skogtiltaksfondet. Prosjektledere: Dag Fjeld og Erlend Nybakk.