Skogbrukets veiplan­leg­gere og deres rolle etter byggherreforskriften

Mann som peker ut en veitrase. Foto

Prosjekterende på et skog­svei­pro­sjekt er stort sett en veiplan­legger. Her er det en over­sikt over ressurser som kan være til hjelp for veiplan­leg­geren, og infor­ma­sjon som er nyttig og viktig for veiplanlegger. 

Prosjekterendes oppgave jf. byggherreforskriften 

Rådgivende Ingeniørers Forening har laget en del mate­riale som prosjek­te­rende kan bruke som et utgangs­punkt. Foreningen forteller kort om prosjek­te­rendes plikter (noe omskrevet i forhold til originaltekst): 

Hensynet til SHA skal ivaretas gjennom valg av arki­tek­to­niske og/eller tekniske løsninger. De forhold som kan ha betyd­ning for frem­ti­dige arbeider skal doku­men­teres, jf. § 12. Dersom det kan oppstå risiko­for­hold som krever spesi­fikke tiltak, skal dette beskrives og meddeles bygg­herren. 

I forbin­delse med prosjek­te­ringen av prosjektet, skal det gjen­nom­føres risiko­vur­de­ringer av de plan­lagte arbei­dene for å redu­sere risiko og for å kunne plan­legge tiltak på bygge- og anleggs­plassen. Risikovurderingen er basert på kravet i Byggherreforskriften § 17 Den prosjek­te­rendes plikter, og tar utgangs­punkt i Byggherreforskriftens § 8.  

Hovedfokus er på særskilte SHA-risiko­for­hold som må plan­legges for i prosjek­te­rings­fasen for å kunne elimi­nere eller redu­sere risiko i gjen­nom­fø­rings­fasen. 

Spesifikke tiltak til gjen­stå­ende risiko skal omtales i bygg­her­rens SHA-plan, som bygg­herren skal utar­beide før oppstart bygge­plass. Spesifikke tiltak må også beskrives for prising i konkur­ranse­grunn­laget. (kilde: rif.no) 

www.rif.no – Publikasjoner -> Fag og marked -> HMS/SHA finnes følgende mate­riell som prosjek­te­rende bør bruke litt tid på, selv om innholdet er tilpasset større prosjekter enn skogsveiprosjekter: 

  • Veileder som skal hjelpe prosjektør til å utfylle sine plikter rundt SHA. Ved ønske om å prio­ri­tere – fokuser på kapittel 5 og 6: Veiledning SHA 
  • Vedlegg 1 – viser risiko­ma­trise som prosjek­te­rende bør bruke aktivt i sine vurderinger 
  • Vedlegg 2 – er en mal for rest­ri­si­ko­rap­port. Denne kan benyttes for å sikre at bygg­herre får et ryddig doku­ment over rest­ri­siko som prosjektør ikke har klart å elimi­nere og hva som må gjøres for å redu­sere risi­koen.  Husk: Resultatet av gjen­nom­førte SHA risiko­vur­de­ringer skal dokumenteres. 
  • Vedlegg 3 – er en prose­dyre for å ivareta bygg­herre­for­skrif­tens krav til SHA i prosjek­te­rings­fasen for ulike roller. 
Figur som viser risikovurdering i prosjekteringsfasen
Skisse for risiko­vur­de­ring – hentet fra RIFs og AiNs SHA-Veiledning – vedlegg 4

Kunnskapskrav for å inneha rollen som bygg­herres repre­sen­tant og/eller koordinator 

Skogbrukets egne veiplan­leg­gere ønsker å kunne bistå skog­eiere og veilag bredt for å gjøre skog­svei­pro­sjekter enklere, rime­li­gere og smidi­gere. Derfor er det aktuelt for mange veiplan­leg­gere å kunne ha bygg­herres repre­sen­tant og/eller koor­di­nator som kompe­tanse­felt skogeiere/veilag kan leie. Dette forut­setter at veiplan­legger har nødven­dige kunn­skaps­nivå til å ivareta oppga­vene på en forsvarlig måte. Veiplanlegger som en profe­sjo­nell aktør (3‑part) bør være igjennom følgende kurs for å innfri bygg­herre­for­skriften § 13 åttende ledd og § 16 fjerde ledd: 

  • Grunnkurs om arbeids­miljø­lov­giv­ningen (40 timer) 
  • Innføringskurs om bygg­herre­for­skriften, digi­talt kurs – Skogkurs 

Andre ressurser

Arbeidstilsynet:

Veiplanlegger og rollekonflikt

I skog­svei­pro­sjekter vil veiplan­legger kunne ta på seg flere roller, men det krever en ryddighet i utøvelsen og doku­men­te­ringen. Det er viktig at ansvaret som prosjek­te­rende holdes adskilt fra de andre rollene. 

Omfang, stør­relse og vans­ke­lig­hets­grad er noen krite­rier som gjør at veiplan­legger bør tenke seg om med hensyn til kapa­sitet til å utøve flere roller på en tilfreds­stil­lende måte. 

Byggherre skal for sitt prosjekt vurdere og doku­men­tere for at rolle­kon­flikt unngås for de som får rollen som koor­di­nator og bygg­herres repre­sen­tant (bygg­herre­for­skrif­tens § 13 femte ledd og § 16 tredje ledd). 

  • Veiplanlegger som prosjektør kan også ta på seg rollen som bygg­herres representant. 
  • Veiplanlegger i rollen som koor­di­nator i prosjek­te­rings­fasen medfører rolle­kon­flikt hvis veiplan­legger også er en av de prosjek­te­rende aktø­rene. Noen unntak: 
  • Veiplanlegger kan være koor­di­nator der andre aktører står for prosjekteringen. 
  • Veiplanlegger kan utar­beide SHA-plan for bygg­herre der det ikke er behov for koor­di­ne­ring i prosjekteringsfasen. 
  • Veiplanlegger kan være koor­di­nator for utfø­rel­ses­fasen, men da kan en even­tuell rolle som bygge­leder medføre en mulig rollekonflikt. 

Byggherre kan ved tilsyn av Arbeidstilsynet få krav på seg å finne andre personer til å inneha rollene hvis hensynet til rolle­kon­flikt ikke er ivaretatt. 

Veiplanlegger må ha egne, sepa­rate avtaler for hver av rollene i et skogsveiprosjekt.