Et veilag kan være MVA-registrert. Denne artikkelen omtaler hvordan MVA (merverdiavgift) skal handteres dersom veilaget er MVA-registrert eller ikke, og de ulike reglene for anleggskostnader og vedlikehold.
Når et MVA-registrert veilag (normalt frivillig registrert) håndterer et vedlikehold på veien, skal de fakturere ut kostnadene til den enkelte skogeier med påslag av MVA. MVA vil da være et nullsumspill for veilaget over tid.
Dersom skogeieren på sin side er MVA-registrert, vil vedkommende få fradrag for MVA i momsoppgjøret sitt og kun selve veiarbeidet som kostnad. Skogeiere som ikke er MVA-registrert vil derimot få hele fakturabeløpet inkl. MVA som kostnad.
Anleggskostnader knyttet til nybygging og ombygging blir ikke regnet som omsetning for veilaget. Dersom veilaget fakturerer ut slike anleggskostnader til medlemmene, skal det ikke kreves inn MVA på beløpet fra dem som leverer næringsoppgave (de som driver skogbruk som virksomhet). De av medlemmene som ikke driver virksomhet, og dermed ikke leverer næringsoppgave (såkalte kapitalskogbrukere), skal derimot faktureres med påslag av MVA. Du kan lese mer om dette i Merverdiavgiftshåndboken.
Dersom veilaget ikke er MVA-registrert kan de håndtere arbeidet og fakturere ut andel av kostnaden til den enkelte skogeier. Veilaget må da fakturere hele kostnaden inkl. MVA og uten at MVA spesifiseres. Dermed blir MVA en kostnad for alle skogeierne. En variant er at veilaget tilrettelegger for en splitt av hver enkelt innkomne faktura på arbeidet. Den enkelte skogeier betaler da sin andel av hver faktura og utgiftsfører hele beløpet inkl. MVA. En tredje mulighet er at én av de MVA-registrerte skogeierne tar kostnadene og viderefakturerer kostnadene med påslag av MVA til de andre eierne.
-
Mikael Fønhus
Mikael Fønhus representerer Skogkurs i Skogbrukets HMS-utvalg og er vår mann innen maskinskogbruket.