Ved flatehogst hogges alle trærne i et bestand eller deler av bestandet. Flatehogst er den vanligste hogstformen i granskog, men det kan også settes igjen døde trær eller en lågskjerm. Det settes ikke igjen frøtrær eller skjermtrær. Levedyktig forhåndsforyngelse som er egnet for framtidsbestandet, settes igjen. Livsløpstrær og stående og liggende død ved settes igjen av miljøhensyn.
Flatens størrelse må tilpasses voksestedet og foryngelsesmåten. Ved anlegg av flater bør kantene tilpasses terrengformasjoner og bestandene omkring slik at kantene blir så stormsterke som mulig, samtidig som det legges vekt på landskapsbildet.
De fleste hogstflater i granskog forynges ved planting av gran, ofte etter markberedning. Når det satses på naturlig foryngelse må kantene ha gode frøtrær.
Ved anlegg av flater bør kantene tilpasses terrenget og bestandene omkring slik at kantene blir så stormsterke som mulig, samtidig som det legges vekt på landskapsbildet. Svært mange flater i granskog bør forynges ved planting av gran, ofte etter sprøyting eller markberedning. Når det satses på naturlig foryngelse bør kantene ha gode frøtrær. Dersom det hogges flater uten at frøtilgangen er sikret, kan det føre til at feltet må plantes eller såes, selv om naturlig foryngelse kunne blitt det mest lønnsomme.
Foryngelse med små flater kan være et godt alternativ i klimautsatte områder opp mot fjellet. Små flater gir gode muligheter for etablering av naturlig foryngelse fordi en stor del av feltet ligger nær skogkanten, slik at frøtilgangen blir god og vegetasjonen ikke utvikles så kraftig som på større flater. Vindens negative effekt avtar også med flatestørrelsen. Etter en flatehogst kan feltet forynges med naturlig besåing etter sprøyting eller etter markberedning.
Der det ønskes furu, kan denne såes etter markberednig, eller den kan plantes. Naturlig foryngelse etter flatehogst lykkes ofte i lav- og bærlyngskog fordi konkurransen med vegetasjon er liten. Der tettheten i bestandet har hindret utviklingen av blåbær
og smyle, blir også blåbær‑, småbregne- og lågurtskog forynget naturlig innen rimelig tid. For å sikre frøtilgangen må det ikke på noe sted være mer enn 35 meter til frøbærende skog. Dersom flaten pga. stormfelling o l er blitt stor, kan det plantes i midtsonen og satses på naturlig foryngelse langs kantene.