Feltkontroll av hjorteviltkjøtt – kursbeskrivelse

logo for feltkontroll

Skogkurs har utviklet bransjestandard og et kursopplegg med tilslutning av Mattilsynet. Dette er et endags teorikurs som arrangeres over hele landet.

I henhold til de nye forskrif­tene, skal Mattilsynet vurdere og gi sin tilslut­ning til opplegget for opplæ­ring av felt­kon­trol­lører. Skogkurs har utviklet stan­dard kurs­opp­legg godkjent av Mattilsynet. Dette er et endags teori­kurs over 8 timer som foregår innen­dørs – med fore­les­ninger, erfa­rings­ut­veks­linger og demonstrasjoner.

Kursprisen er satt til kr 2 100,- for kurs som går på ukedager og kr 2 400,- for kurs som går i helga eller som går på to kvelder. Inkludert i prisen er mat i kurs­tiden og kurs­do­ku­men­ta­sjonen som er:

  • Bransjestandard for felt­kon­troll av hjorteviltkjøtt
  • Fagheftet Feltkontroll av hjorte­vilt­kjøtt ( 62 sider)
  • 20 erklæ­rings­blan­ketter med buntestrips
  • Samleliste for kontrol­lerte dyr

Ved kursets slutt vil godkjent felt­kon­trollør få utdelt kursbevis.

Krav til deltakerne

Kun personer med minimum 5 år som regist­rert jeger og minimum 5 års erfa­ring som hjorte­vilt­jeger og som har aktivt deltatt i slak­ting av minimum 20 hjorte­vilt, kan delta på kurs og tildeles kontroll­myn­dighet. Det kreves ikke skriftlig doku­men­ta­sjon på dette, men vi baserer oss på gjen­sidig tillit.

Personer som ikke fyller kravet for å bli felt­kon­trollør, kan delta på kurset, uten å blir godkjent feltkontrollør.

Kursinnhold:

  • Lovverk og admi­ni­stra­tive bestemmelser
  • Kjøttkvalitet, hva er det?
  • Hjortevilts anatomi, fysio­logi og adferd
  • Sykdommer hos hjorte­vilt i Norge
  • Skader på hjortevilt
  • Miljøforurensing, kjenne­tegn og helsefare
  • Livet i dødt hjorte­vilt­kjøtt. Bakterier, virus og sopp
  • Kjøtthygiene i praksis, kjøtthåndtering
  • Lokaler til slak­ting og lagring av kjøtt
  • Standard for felt­kon­troll av hjorteviltkjøtt
  • Rutiner ved felt­kon­troll og omset­ning av hjorteviltkjøtt