Skogkurs ser tilbake på et år med stor vekst. Her er noen av høydepunktene.
Tekst: May-Sylvi Skinnerlien
Foto: Ragnhild Kjeldsen og May-Sylvi Skinnerlien
Rekord med fysiske kurs
Vi må 30 år tilbake for å finne større aktivitet på fysiske skogbrukskurs holdt av våre instruktører. Vi har nemlig holdt 697 kurs på temaer som motorsag, ryddesag, PEFC skogeier og foryngelse.
Utmarksavdelingen og også holdt flere kurs enn forrige år. Her har det blitt holdt 63 kurs/seminar/foredrag.
Mange nyansatte
Det siste året har det kommet 11 nye ansatte på hovedkontoret på Brumunddal. Blant instruktørene har vi styrket oss med 3 nye på utmark og 9 for skogbruk. Flere av våre erfarne instruktører nærmer seg pensjonsalder, i tiden fremover vil disse nye skoginstruktørene få god kompetanseoverføring og øke kapasiteten vår i denne fasen.
Hva er det egentlig som skjer hos Skogkurs? Det ansettes jo folk hele tiden.
Direktør Eva Skagestad svarer:
- Vi har hatt en god økning av oppdrag de siste årene, svært høy kursaktivitet og stadig nye spennende områder vi jobber innenfor. Revidert PEFC Skogstandard, som trodde i kraft 1. mars 2023, har ført til større fokus på kompetanse hos alle som utfører arbeid i skogen. Dette imøtekommer vi blant annet gjennom næringens fellessatsning på e‑læring SKOGSKOLEN, der vi sammen med sertifikatholderne utvikler en rekke nettkurs. I tillegg fikk vi i 2024 en ekstra bevilgning over revidert statsbudsjett for å tilby kurs i «fleralderskogbruk», som også har gitt oss muligheten til å bygge opp kapasiteten på det vi kaller variasjonsrikt skogbruk.
Pr. 1. februar 2025 har vi 31 ansatte tilknyttet hovedkontoret i Brumunddal og 45 instruktører fordelt på skogbruk, utmark og skogsmaskin.
Hva gjøres for ikke å få voksesmerter?
- De siste årene har vi utviklet organisasjonen der de ansatte på Brumunddal er delt inn i faggrupper med hver sin faggruppeleder. Faggruppelederne har personalansvar og koordinerer aktiviteten innenfor gruppens fagområder. I tillegg kjører vi nå alle gjennom et opplæringsløp i prosjektledelse, og rigger organisasjonen til å takle et større trøkk på både enkeltprosjekter, men også større, tverrfaglige prosjekter, sier Skagestad.
- For instruktørene våre jobber vi også systematisk med å følge opp og fylle på med kunnskap, og gjennomfører samlinger for å bygge skogkurs-laget, samtidig som vi kalibrere oss slik at kvaliteten opprettholdes, sier Eva.
Fagskole
Vi har vært med på å utvikle et bredere utdanningstilbud som vi har gjennomført dette året med Veiplanleggerstudiet, og vi kommer til å bidra dette året med Skogteknikerstudiet på Fagskolen i Innlandet.
Nettkurs
De nye nettkursene som ble publisert i 2024 var: Forvaltning av kantsoner, FSC dobbeltsertifisering, Ungskogpleie og Planting. De to sistnevnte ble ny lansert og laget på ni forskjellige språk.
Alle nettkurs er et samarbeid med næringen gjennom SKOGSKOLEN.
Viktige temaer i bransjen
Det er flere temaer som bransjen etterspør og som vi har jobbet med dette året. En ny kostandskalkulator for skogsdrifter ble lansert på våren. På utmark jobber vi med å løfte ettersøksarbeidet ytterligere og har derfor utviklet et nytt kurs. Bratt terreng og naturfare var tema på Fagsamling Driftsteknikk og jobbes mer med dette året. På høsten hadde vi to kursrekker med bedriftsøkonomi for entreprenører som ønsker å få tips til hva de kan gjøre for å tjene mer penger.
Lukket hogst
Næringen er sultne på å lære mer om lukket hogst. Det så vi på lyttertallene til episoden i Skogkurs-podden som tok for seg dette temaet. Vi er midt i en kursrekke som tar for seg dette. I 2023 lanserte vi nettkurset Planlegging av lukket hogst, og nå straks kommer nettkurset Selektive hogster. Her vil det også bli stor aktivitet med fysiske kurs framover, siden vi har ansatt flere med viktig kompetanse og erfaring innen variasjonsrikt skogbruk, samtidig som også 6 av våre instruktører har spesialisert seg for til å dekke dette tema rundt i hele landet.
Grunnskolene
Nok en ny rekord med opplegget Kong(l)e for en dag som vi arrangerer sammen med Skogselskapet. I tillegg var det veldig god deltagelse på Skoglekene.
Team Skogkurs
- Dette vi ser skjer, er det ikke kun noen få person som står bak. Dette er et resultat av alle ansatte sin innsats og engasjement, og prosjektmidler. Og ikke minst en næring som ønsker noe sammen med en felles forståelse av at kunnskap er nøkkelen til å videreutvikle skognæringen til det beste for samfunnet, sier direktør Eva Skagestad.
Hun retter samtidig en stor takk til alle som er med på å gjøre dette mulig.
- Vår hovedoppgave er at vi skal utvikle kompetanse til skog- og utmarks bransjen, og det får vi ikke til alene, men i godt samarbeid, internt og eksternt.
Eva som kom tilbake som direktør, har nå vært i denne stolen snart et år. Hun syns det er spennende å se inn i glasskula for Skogkurs og næringa.
- Jeg har stor tro på at erkjennelsen av at kompetanse er avgjørende for å videreutvikle næringen vil styrkes framover. Det er krevende, men mest av alt spennende med så stor aktivitet og jeg gleder meg til å se hva de nye ansatte også vil bidra til med sine erfaringer og evner. Her blir det mer variasjonsrikt skogbruk, sikring av digital kompetanse og en spennende økt satsning på Lære med skogen for ungdomsskolen.
Du kan lese mer om alle sakene i nyhetsarkivet.
Få med deg hva som skjer i Skogkurs og meld deg på nyhetsbrev her.
-
Eva Skagestad