Landets mest praktiske på verdsetting av skog var samlet for etterspurt oppdatering.
Tekst og foto: May-Sylvi Skinnerlien/Skogkurs
I det daglige sitter de på hver sin side av bordet, men over to dager forrige uke, kunne de samles for felles oppdatering og nettverksbygging. Mange av kursdeltagerne jobber med frivillig vern av skog og trenger gode verktøy for å holde seg oppdatert på faget.
Fra tidligere hadde, det som den gang het Landbrukshøgskolen, NMBU kurs i nettopp dette temaet. Da Severin Myrbakken ville melde på sine ansatte på et slikt kurs, oppdaget han at det ikke fantes og tok derfor kontakt med Skogkurs.
Man behøver ikke se på mange regnestykker og tabeller før man skjønner at dette er et fagfelt for «spesielt interesserte». Derfor var ikke forventingene høye for hvor mange kursdeltagere som skulle melde seg på. Behovet var tydeligvis større enn kursholderne Severin Myrbakken Forstkandidat Myrbakken) og Endre H. Hansen (Skogkurs) ventet, for i salen sitter 30 deltagere fra fjern og nær.
Etterlyser en oppdatering av tabell
I saker hvor erstatning av skog blir temaet, er det et stort sprik i hva erstatningssummen skal være. Det er utviklet to tabeller som skal være et hjelpemiddel og et grunnlag for utregning av verdsetting. De heter Brænd- og Svendsrud-tabellen. Staten foretrekker gjerne en tabell, mens skogeier foretrekker den andre. I tillegg veier skjønn tungt, noe som kan variere mye. Siden det ikke er noen bransjestandard på dette området, spriker derfor summene for erstatning ganske mye.
Det er behov for en ny tabell som er mer fleksibel enn de to vi bruker i dag, sier Severin Myrbakken.
Myrbakken som selv bruker begge, men til forskjellig bruk, mener det mest grundige er å regne ut alt selv, men at det tar for lang tid og vil dermed koste enda mer.
«Alle» er enige om at disse tabellene burde oppdateres. Men hvem burde gjøre det?
Dette burde NMBU gjøre, mener Severin.
Når vi tar kontakt med Hans Fredrik Hoen, dekan ved NMBU svarer han følgende:
- Vi er klare til å trå til, hvis finansieringen kommer på plass. Vi har det på blokka og vil ta en ny runde for å høre om interessen for å få til dette. Det er jo 20 år siden sist, sier Hoen.
Nyttig kurs
Vedbjørn Enerstvedt og Fredrik Bøhler, begge fra AT SKOG jobber mye med informasjon til skogeiere.
Vi er her for å få mer bakgrunn og tyngde i å kunne forsvare skogeierne, sier Fredrik Bøhler.
De jobber begge for at grunneier skal få best mulig erstatning når skogen deres skal vernes eller brukes til andre formål enn skogsdrift.
Etter kurset har de dette å si:
Jeg synes det var et svært godt kurs. Mye av innholdet var kjent fra før, men det var nyttig å gå litt grundigere og systematisk inn i begrepene og bakgrunnen for metodene, tabellgrunnlaget og regelverket vi bruker.
Det gir meg en bedre forståelse og trygghet på teorien bak det jeg formidler til skogeiere. Det var også interessant med innspill, erfaringer fra andre kursdeltagere og trivelig å treffe andre som jobber med lignende ting i andre deler av landet.
Fredrik Bøhler, AT SKOG
Veldig bra kurs, og trivelige folk. Jeg har særlig lært mer om rente, nåverdi av fremtidige inntekter og kontantstrøm, og hva man kan kreve erstatning for.
Vedbjørn Enerstvedt, AT SKOG.
For meg var det veldig nyttig, da vi kom innom mange av momenter som jeg jevnlig er innom, eller får spørsmål om i jobben min, sier Vedbjørn Enerstvedt.
-
Mikael Fønhus
Mikael Fønhus representerer Skogkurs i Skogbrukets HMS-utvalg og er vår mann innen maskinskogbruket.