Dersom du alene, eller i et fellesanlegg med andre, bygger en skogsbil- eller traktorvei, kan du dekke din andel av kostnadene med skogfond. Det gjelder også velteplasser, kostnader til bom etc. Det er en forutsetning at veien skal inngå i det permanente veinettet.

Veikalkulator
Skal vi bygge skogsbilvei før vi hogger, eller skal vi satse på lang terrengkjøring med lassbærer?
Kalkulatoren kan på brukes på alle plattformer, – gjerne ute i skogen på en smarttelefon. Her kan skogeieren, eller den som veileder skogeiere, beregne nytten av å bygge vei framfor å drive lang terrengtransport.
Nytten er gevinsten ved innspart terrengtransport pluss fordelen av bominntekter, høyere jaktverdi, billigere skogskjøtsel, mer effektivt tilsyn m.m. På kostnadssida finner vi bygging av veien og alt framtidig vedlikehold.

Veiøkonomi
Skogkurs veileder – 39 sider
I samarbeid med Norges Skogeierforbund og AT Skog har vi samlet det meste av relevant informasjon om veiøkonomi på ett sted.
Veilederen er først og fremst bygd for digital lesing. Derfor inneholder den mange linker til digitale skjema, kalkyler og fordypningsstoff på andre nettsider.
Veilederen er finansiert med tilskudd fra Skogbrukets Verdiskapingsfondog Utviklingsfondet for skogbruket.

MVA på private skogsveianlegg og veilag
Når et MVA-registrert veilag (normalt frivillig registrert) håndterer et vedlikehold på veien, skal de fakturere ut kostnadene til den enkelte skogeier med påslag av MVA. MVA vil da være et nullsumspill for veilaget over tid.
Dersom skogeieren på sin side er MVA-registrert, vil han få fradrag for MVA i momsoppgjøret sitt og kun selve veiarbeidet som kostnad. Skogeiere som ikke er MVA-registrert vil derimot få hele fakturabeløpet inkl. MVA som kostnad.
Anleggskostnader knyttet til nybygging og ombygging blir ikke regnet som omsetning for veilaget. Dersom veilaget fakturerer ut slike anleggskostnader til medlemmene, skal det ikke kreves inn MVA på beløpet fra dem som leverer næringsoppgave (de som driver skogbruk som virksomhet). De av medlemmene som ikke driver virksomhet, og dermed ikke leverer næringsoppgave (såkalte kapitalskogbrukere), skal derimot faktureres med påslag av MVA. Jfr. Merverdiavgiftshåndboken 2018, § 2–3 fjerde ledd.
Dersom veilaget ikke er MVA-registrert kan de håndtere arbeidet og fakturere ut andel av kostnaden til den enkelte skogeier. Veilaget må da fakturere hele kostnaden inkl. MVA og uten at MVA spesifiseres. Dermed blir MVA en kostnad for alle skogeierne. En variant er at veilaget tilrettelegger for en splitt av hver enkelt innkomne faktura på arbeidet. Den enkelte skogeier betaler da sin andel av hver faktura og utgiftsfører hele beløpet inkl. MVA. En tredje mulighet er at én av de MVA-registrerte skogeierne tar kostnadene og viderefakturerer kostnadene med påslag av MVA til de andre eierne.
-
Mikael Fønhus