Skogkurs-veilederen har som mål å gi skogeier, forvalter eller rådgiver faglig og økonomisk råd vedrørende bestandspleie/tiltak i tett eller forsømt skog ved ulik høyde. Med ulik høyde, mener vi tiden fra skogen er forynget til det skal gjennomføres en hovedhogst. Det er også utarbeidet to excel-ark for å vudere kostnader ved ulike tiltak.
Forutsetning
Utgangspunktet er at vi har tilstrekkelig antall friske planter av hovedtreslaget.
Dersom hovedtreslaget skal være gran, vil boniteten (markas produksjonsevne) være førende for hvor mange planter som plantes. Det er utviklet en Standard for utplantingstall av gran for innlandet som er smart å følge, både faglig og økonomisk.
Når det gjelder foryngelse av furu, skjer dette som oftest naturlig sammen
med markberedning.
Ungskogpleie
Ny standard for ungskogpleie for Innlandet
Ungskogpleie i form av lauvrydding og eventuelt avstandsregulering er det viktigste tiltaket du kan utføre i et bestands livsløp, både med hensyn til biologisk effekt og arealavkastning over tid.
felles standard for ungskogpleie
Lauvrydding
Fjerne konkurrerende vegetasjon, normalt lauvtrær. Svært viktig for
bartrærnes vekst. Avstandsregulering Sette igjen de beste bartrærne, jevnest mulig fordelt på arealet.
Anbefalinger for ungskogpleie
- Kort oppsummert betyr standarden følgende for deg som skogeier:
- Alle bestand skal vurderes 5 – 10 år etter foryngelse. Tidligst på de beste bonitetene.
- Lauvrydding bør gjennomføres når bartrærne er 1 – 5 m. Ofte er det behov for to inngrep der konkurransen er stor tidlig i bestandets liv.
- Uavhengig av bonitet, er optimalt treantall etter ungskogpleie 150 – 250 trær per dekar. Ved jevn fordeling av trærne gir dette 90 % eller mer av optimal verdiproduksjon per areal. For å oppnå 100 % verdiproduksjon, sier teorien at det bør stå igjen 240 trær per dekar.
- Tette holt i ellers glisne bestand reguleres til en minsteavstand på 1,5 meter.
- I svært tette furuforyngelser kan to inngrep være fornuftig/lønnsomt.
Standarden er
- basert på best tilgjengelig forsknings- og erfaringsbasert kunnskap
- bonitetsuavhengig og tynningsuavhengig
- innenfor rammen av bærekraftig skogbruk
Forskningen har flere ganger regnet seg frem til at dersom ungskogpleien ikke utføres, risikerer du, i de tilfeller hvor det er stor lauvinnblanding, å sitte igjen med en arealavkastning ned mot 50 % av potensialet.
Ungskogpleie kan du dekke med skogfond med skattefordel, samt at de fleste kommuner gir statstilskudd i tillegg, dersom du velger å utføre tiltaket. Bruk skogfondskalkulatoren for å beregne din kostnad, og hvor mye penger du bør ha innestående på din skogfondkonto for å gjennomføre planlagte tiltak på et senere tidspunkt. Ungskogpleie reduserer andelen ryddetrær i det fremtidige
bestandet, dermed øker lønnsomheten ved tynning og hovedhogst.
Biotynning
Når trærne har kommet opp i en høyde på 9 – 13 meter (ung hogstklasse 3)
og det ikke er utført, eller er gjort for svak ungskogpleie, bør det vurderes
en biotynning hvor hele eller deler av uttaket blir biovirke. En biotynning
kan være en måte å forbedre den videre utviklingen i bestand på, og med
det unngå ytterligere tap i arealavkastningen ved hovedhogst.
NB! Det er en dårlig strategi å la være å gjøre ungskogpleie for i stedet å gjennomføre en biotynning. Kvaliteten på de to første rotstokkene på trærne er allerede bestemt når bestandshøyden har nådd 9 – 13 meter. Tidlig ungskogpleie vil derimot føre til bedre kvalitet på hele treet.
Biotynning
En tidlig tynning hvor uttaket er kvist, topper samt stammeved av bar- eller lauvtrær.
Biovirke omfatter hele trær, eller delvis kvistede stammer i bunter.
Hvilke inngangsverdier/kriterier bør bestandet ha for at man skal vurdere biotynning?
- Grana/furua må være undertrykt av lauv. Hvis ikke kan bestandet stå urørt til hovedhogst gjennomføres
Dersom første kriteriet er oppfylt, bør følgende verdier også gjelde:
- Høyde 9 – 13 meter
- For å ivareta arealavkastningen ved hovedhogst, bør treantall per dekar av
- hovedtreslaget være høyere enn 130 – 150 trær/dekar inklusiv arealet i stikkveiene etter at tiltaket er gjennomført.
- Volumet på tynningsuttaket bør ikke overstige 35 % av stående volum.
Med lave virkespriser på bioenergivirke, blir biotynning kun en investering.
Virkesprisen må nærme seg 230 – 250 kr/m3 for at slike drifter skal gå med
overskudd. De fleste skogeiere vil derfor få underskudd på tynningen.
Underskuddet kan imidlertid dekkes med skogfond, og med skattefordelen
knyttet til bruk av skogfond blir egenandelen for å tynne i bestandet liten.
Biotynning, med et uttak på ca. 7 m³/dekar, gir et driftsunderskudd påca. 350 – 450 kr/dekar. Dette tilsvarer omtrent prisen for hva du betaler for ungskogpleie under normale omstendigheter. Bruker du skogfond til å dekke underskuddet, betaler du i realiteten kun ca. 30 % (avhengig av marginalskatten din) av denne kostnaden etter skatt. Bruk skogfondskalkulatoren til å beregne hva biotynningen vil koste. Men husk: Ungskogpleie er mer lønnsomt enn biotynning
Tynning med eller uten forhåndsrydding
Tynning med eller uten forhåndsrydding
Om tynning er lønnsomt eller ikke har vært omstridt i svært mange år. Når
mange velger å tynne, skyldes det tradisjon, skogeiers oppfatning om hva
som er god skogbehandlig, eller ønske om å ha en velpleid skog.
Avgjørelsen er da som regel ikke basert på økonomi eller objektiv vurdering basert på forskningsresultater. Som for ungskogpleien, er det også for tynningen viktig at det står igjen tilstrekkelig med fremtidstrær etter inngrepet. Utfordringen er at massevirkeprisene i flere år har vært lave (+/- 210 kr/m3). Dermed tynnes det ofte for hardt, samt at de største trærne tas ut for at driftene skal gå i null eller pluss for skogeier. I tillegg er det viktig at du ikke venter for lenge med å gjennomføre en eventuell tynning. I en sen tynning blir de gjenstående trærne ofte ustabile, og kan blåse ned i første storm i tillegg til at de får en minimal tilvekst. Er de største trærne i bestandet passert 19 – 20 meter, er det uansett ikke anbefalt å tynne.
Forskningen har over mange år hevdet at for å ivareta arealavkastningen ved en senere hovedhogst, er det viktig at det står igjen tilstrekkelig volum etter at tynningen er gjennomført. Dette uttrykkes som grunnflatesum (m2 /hektar), som sammen med høyden på skogen er en enkel metode å bestemme volum på. For å bestemme grunnflatesummen brukes et relaskop, se instruksjonsvideo:
Nedre grense for hva som bør stå igjen (uttrykt i grunnflatesum) etter tynning, er avhengig av hvilken bonitet/produksjonsevne marken har.
Forhåndsrydding
Ryddetrær er her definert som alle trær under 8 cm i brysthøyde når de største trærne i bestandet (overhøyden) er høyere enn 13 meter.
Utfordringen i flere bestand, er at det er kostbart å ta ut tynningsvirke på grunn av såkalte ryddetrær som står innimellom tynningstrærne. Selv om bestandet åpenbart kan tynnes ut fra stående kubikkmasse, fordyrer ryddetrærne drifta. Antall ryddetrær kan som regel begrenses mye dersom ungskogpleie utføres riktig og til rett tid i bestandets omløp.
Dersom potensialet for tynning er til stede, og det samtidig er mer enn 100 ryddetrær per dekar, bør du absolutt vurdere en forhåndsrydding for å bedre økonomien og kvaliteten på en eventuell tynning. Forhåndsrydding før tynning kan finansieres med skogfond med skattefordel, min skogfondkonto. Skogkurs har laget en kalkulator som beregner kostnader ved ryddetrær og tynning, hvor du kan legge inn parametere som finnes i skogbruksplanen, eller fra dine egne målinger. Ut fra resultatene kan du vurdere om det er forsvarlig å gjennomføre tynning eller ikke. I tillegg får man innblikk i kostnadene ved å opparbeide en viss andel av ryddetrærne til massevirke, noe som er svært vanlig for de fleste hogstmaskinsjåfører å gjøre. Et ryddetre med brysthøyde-diameter på 7 – 8 cm, er godt innenfor kravene til en massevirkestokk, og blir ofte opparbeidet selv om det ikke er lønnsomt.
Velger du å gjennomføre en forhåndsrydding før tynning, er følgende momenter viktig å tenke på for å få maksimal effekt av tiltakene:
- Forhåndsrydding bør utføres minst ett år før selve tynningen.
- Man bør bruke «rotstop» på stubbene dersom forhåndsryddingen utføres i vekstsesongen.
- For å få maksimal økonomisk utbytte av tiltaket, bør tiltaket finansieres
gjennom bruk av skogfond med skattefordel.
Hovedhogst med forhåndsrydding
Hovedhogst
• Flatehogst forutsetter som regel planting
• Frøtrestillingshogst forutsetter vanligvis markberedning kombinert med naturlig foryngelse
• Skjermstillingshogst medfører ofte en kombinasjon av både planting og naturlig foryngelse
Hovedhogst bør utføres når skogen er hogstmoden, og kan gjennomføres
på flere måter avhengig av hvordan ny skog skal forynges i etterkant. I en hovedhogst der alt drivverdig virke tas ut i henhold til Norsk PEFC Skogstandard, vil eventuelle ryddetrær påvirke effektiviteten til hogstmaskinen og føre til unødvendig høye driftskostnader. Stående ryddetrær kan dessuten kile seg mellom stokker som legges på bakken, og utgjøre et problem ved videre håndtering av tømmeret.
En stor utfordring for nettoøkonomien i en hovedhogst, er at når det
er mange ryddetrær som hogstmaskinen må rydde vekk, faller ofte
produktiviteten hos hogstmaskinen. Dette skyldes to forhold:
- ryddekostnaden på trær som ikke skal opparbeides
- opparbeiding av små trær som ikke burde opparbeides
Mange av ryddetrærne holder målene til en massevirkestokk, og sjåføren
opparbeider derfor mange av disse i stedet for å legge de ned på bakken.
Volumet av disse småtrærne er maks 20 liter/tre (50 trær per kubikk, mot 3 – 4 trær per kubikk som er vanlig i en hovedhogst), og blir derfor svært kostbare å opparbeide. Maskinen bruker med andre ord mye tid på lite volum, som bidrar til lav produktivitet (høye driftskostnader) og dårlig nettoøkonomi for skogeier.
Forhåndsrydding før hovedhogst kan ikke dekkes med skogfond, og vil som oftest ikke være så lønnsomt å få utført manuelt for skogeier. Når vi vet at mange av disse ryddetrærne inngår i driftsprisen til maskinen fordi de opparbeides, bør du likevel vurdere forhåndsrydding. Gjennomfører du forhåndsrydding før hovedhogst, er det viktig å sørge for redusert driftspris ved hovedhogsten, siden entreprenøren bare trenger å konsentrere seg om tømmeret som skal tas ut. Hvor mye det koster å fjerne ryddetrærne med hogstmaskin, og hva opparbeiding av småtrær har å si for produktiviteten, kan du finne ut av i kalkulatoren som beregner kostnader med ryddetrær og hovedhogst.»
Oppsummering
For å oppnå en best mulig arealavkastning i din skog, er følgende de viktigste tiltakene i skogbehandlingen:
- etablering av en tilfredsstillende foryngelse
- korrekt utført ungskogpleie til rett tid
Alle andre tiltak må vurderes nøye, siden de kan medføre redusert arealavkastningen ved hovedhogsten, eller negativ forrentning på investeringen.
Skogbrukets lønnsomhet er presset og det er viktigere enn på lenge å identifisere de tiltak som sikrer verdiskapning og lønnsomhet, både på bestandsnivå, for skogeier og for hele skogverdikjeden. Tross at ungskogpleie er ansett for å være det mest lønnsomme tiltaket en skogeier kan foreta seg, er det et betydelig etterslep av bestandspleie/skjøtsel i Norge i dag. I upleide bestand ender en gjerne opp med hard og skadelig konkurranse mellom lauv- og bartrær, og utsikter til store ryddekostnader om en vil rydde, eller svært variert virkeskvalitet om en ikke foretar seg noe i bestandets livsløp etter foryngelsen. Upleide bestand gir som regel lav arealavkastning ved hovedhogst i forhold til pleide bestand. Det er vanskelig å vite sikkert hva som vil være riktig tiltak, dvs. hva som vil gi best avkastning, og det er essensielt å kunne veilede skogeiere til å gjøre de mest økonomiske beslutningene i et bestands levetid.