Bakgrunn: Organisering av skogbruksplanleggingen
Statsforvalteren har ansvaret for hovedplan for skogbruksplanlegging for sitt fylke over hvilke kommuner som skal få tilbud om kartlegging og når. Ut fra hovedplanen lager statsforvalteren en handlingsplan for 3 – 4 år fram i tid. Denne planen er mer nøyaktig, og beskriver status på gamle data, areal, ant. skogeiere i kommunen (e), dvs administrative grenser for planområdet osv.
LMD bevilger LUF-midler til skogbruksplanlegging. Landbruksdirektoratet (Ldir) har bygget opp en slik ordning at man ikke er avhengig av bevilgningen fra år til år, men kan garantere for hele prosjekter.
Ut fra handlingsplanen igangsettes arbeidet i kommunene/planområdene. Statsforvalteren initierer et møte og etablerer en prosjektgruppe sammen med aktuell kommune(r). Prosjektgruppa ledes ofte av representant fra skogeierlaget/skogeierområdet, samt andre aktive skogeiere. Kommunen har en aktiv rolle i prosjektgruppa som fagperson og sekretær. Statsforvalteren deltar også i gruppa som rådgiver.
Behov for kurs
Prosjektgruppas oppgaver innebærer et stort ansvar. Mange av deltakerne i gruppa har lite eller ingen erfaring med disse oppgavene fra før. Det er avgjørende for hva skogeier får som produkt, kvaliteten på planbestillingen og andel solgte planer, at gruppa fungerer godt og har kunnskap om de oppgavene gruppa har. For å tilegne seg denne kunnskapen har deltakerne behov for kurs i det å sitte i en slik prosjektgruppe.
Gjennomføring
Statsforvalteren kan ta initiativ til kurs når de ser hvilke prosjekt som skal gjennomføres. Prosjektgruppene inviteres, og deltar på kurs i sin helhet. Kommunens representant sammen med fagpersonen fra statsforvalteren bør også delta på kurset. Kurset finansieres av tilskuddsmidler fra skogbruksplanpotten, og er dermed gratis for deltakerne.
Emner for kurset:
- Regelverk, lover og forskrifter
- Roller og prosesser
- Ønsker og behov fra sertifikatholder
- Behov og forventninger fra kommune og statsforvalter
- Forventninger fra skogeierrepresentantene
- Diskusjoner
Varighet og praktisk info
Kurset gjennomføres enten via teams (3,5 timer) eller fysisk oppmøte (ca. 5 timer)
Ta kontakt:
-
Steinar Lyshaug
Steinar er senior prosjektleder, og har fagansvaret for infrastruktur. Steinar kaller seg selv «prakademiker», og har lang fartstid i veifaget, både teoretisk og praktisk. Utover å brenne for skogbrukets blodårer (altså skogsveiene), har Steinar engasjert seg i skog og naturfare-tematikken i flere år. I tillegg har Steinar jobbet mye med skogbruksplanlegging helt fra han gikk ut fra NLH i 2000.