Forebygging av ras- og flomskader ved vei- og arealforvaltning
Forebygging av flom- og skred kommer stadig høyere på dagsorden. Et tiltak i denne satsningen var i 2016 kursing av saksbehandlere i Gudbrandsdalen angående forebygging av ras- og flomskader ved vei- og arealforvaltning.
Gudbrandsdalen har de siste årene vært utsatt for store skader som følge av mye intensiv nedbør. Vann har kommet på ville veier, og ført til erosjonsskader og vannrelaterte skred. Mange av disse skadene har sin opprinnelige årsak knyttet til veier (private og offentlige). Problemene har ofte vært knyttet til tette stikkrenner, for dårlige grøfter, feil plassering, feil dimensjonering osv. Utover veiene kan det være andre overflatetiltak som kan være utløsende for ras og flom, som f.eks. nydyrking, boligfelt, hogstflater, hyttefelt og lignende.
I januar og februar 2016 ble det avholdt 3 kurs i Gudbrandsdalen der følgende tematikk ble tatt opp:
- Risiko og sårbarhet (ROS) – Hva sier lovverket
- Gjennomgang av ny landbruksveiforskrift og saksgangen i vegsaker, herunder organisering, vurdere ras og flomfare, vurdere andre forhold, krav til byggeplan, godkjenning, Veidatabasen ØKS, tilskudd, vedlikehold.
- PBL – Hva er forskjellen når en vei bygges etter PBL?
- Risikovurdering og årsaker til flomskader og vannrelaterte skred – hvilke tiltak kan gjøres?
- Dimensjonering av stikkrenner, praktisk bruk av kart og praktisk øvelse
Disse temaene resulterte i mye dialog og spørsmål undervegs i kursene.
Her finner du foredragene fra kursserien
Spørsmålene som kom opp dreide seg blant annet om:
- Bruken av aktsomhetskart
- Restriksjoner og evt nekting av tiltak
- Ansvar
- Rutiner i saksbehandlingen
- Evt erstatningsordninger
Disse temaene og spørsmålene er gjennom sommeren og høsten 2016 drøftet med representanter fra Landbruksdirektoratet, NVE, NIBIO og FM i Oppland. Landbruksdirektoratet, i samarbeid med andre relevante institusjoner tar problemstillingene til vurdering i den hensikt å avklare regelverket og bidra til gode saksbehandlingsrutiner fremover.
Disse kursene får en oppfølgingsdag i felt en snøfri dag til våren 2017, hvor disse temaene vil bli belyst i praksis. På en slik felt-dag vil representant(er) fra LDIR, NVE, NGU, NIBIO, FM, FYK, Skogkurs med flere delta.
-
Steinar Lyshaug
Steinar er senior prosjektleder, og har fagansvaret for infrastruktur. Steinar kaller seg selv «prakademiker», og har lang fartstid i veifaget, både teoretisk og praktisk. Utover å brenne for skogbrukets blodårer (altså skogsveiene), har Steinar engasjert seg i skog og naturfare-tematikken i flere år. I tillegg har Steinar jobbet mye med skogbruksplanlegging helt fra han gikk ut fra NLH i 2000.